Pim Fortuyn
Pim Fortuyn zei tijdens de inauguratiespeech bij Leefbaar Nederland: "Ik heb d'r zin an. At your service!"
ANP

10 jaar na moord Fortuyn

Door in Nieuws

Het is vandaag 10 jaar geleden dat LPF-leider Pim Fortuyn werd vermoord. Nederland Kiest staat daar met dit artikel bij stil. Fortuyn leidde een partij die in korte tijd zeer populair werd.

Op 6 mei 2002 schoot Volkert van der Graaf de politicus even na 18.00 uur neer. Fortuyn overleed kort na de aanslag.

Het gebeurde allemaal negen dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen waarbij voor de LPF een grote zege werd voorspeld. Fortuyn had een interview gegeven bij 3FM op het Media Park in Hilversum. Toen hij op weg was naar zijn auto, werd hij neergeschoten.

De aanslag werd gezien door zijn gelegenheidschauffeur en kandidaat-Tweede Kamerlid Hans Smolders, een woordvoerder van de LPF en radiopresentatoren Ruud de Wild en Jeroen Kijk in de Vegte.

De moord schudde de gemoederen flink door elkaar. Onder meer in Den Haag braken rellen uit, waarbij een auto in een parkeergarage onder het Plein (bij het Binnenhof) in brand werd gestoken. Ook buitenlandse media besteedden veel aandacht aan de moord.

De dag na de aanslag besloot het demissionaire kabinet-Kok II dat de nationale verkiezingen op 15 mei moesten doorgaan. De verkiezingscampagne kwam evenwel een week lang tot stilstand.

Verkiezingswinst

De LPF was zoals gezegd een groot aantal zetels voorspeld. Bij de parlementsverkiezingen haalde de partij 26 zetels door de stemmen van ruim 1,6 miljoen mensen.

De uitslag leverde een aardverschuiving op in het politieke landschap. De PvdA stond historisch laag op 23 zetels, terwijl ze er 45 had. Naast de PvdA verloren ook de VVD en D66. Het CDA, die ook de minister-president leverde, won er 14 en stond op 43.

Mat Herben van de LPF leidde de formatiebesprekingen. De partij leverde vier ministers en vijf staatssecretarissen aan het eerste kabinet van Jan Peter Balkenende.

Teloorgang

Het kabinet Balkenende-I viel voor het einde van zijn termijn op woensdag 16 oktober 2002. De val was het gevolg van wekenlang geruzie tussen LPF-ministers Eduard Bomhoff en Herman Heinsbroek. Ministers van de andere partijen, maar ook van de LPF, drongen aan op het vertrek van de twee.

Hoewel Bomhoff en Heinsbroek 's ochtends hun ontslag aanboden, zeiden fractievoorzitters Gerrit Zalm van de VVD en Maxime Verhagen van het CDA toch het vertrouwen in het kabinet op.

De dag ervoor was prins Claus bijgezet in de Nieuwe Kerk in Delft. Nog op de dag van de uitvaart waren de LPF-bewindslieden bijeen gekomen en vergaderde ook de ministerraad. Aan het op de agenda staande punt 'uitbreiding van de Europese Unie' kwamen de ministers niet meer toe, omdat de interne conflicten centraal stonden.

De Tweede Kamer werd ontbonden en voor 22 januari 2003 werden nieuwe Tweede Kamerverkiezingen uitgeschreven. Bij die verkiezingen haalde de LPF 8 zetels. In 2006 haalde de partij er geen.

Pim Fortuyn werd 54 jaar.

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
blog comments powered by Disqus
Terug naar boven