Aantjes dreigt weer met stem op CU

Door in Nieuws

Als het CDA voor de verkiezingen niet uitdrukkelijk zegt dat ze niet met de PVV wil regeren, gaat CDA-coryfee Willem Aantjes ChristenUnie stemmen.

De voormalig fractievoorzitter van CDA noemt de PVV een ondemocratische beweging en wil daarom niet dat zijn partij met de PVV in zee gaat.

Aantjes bevestigde vrijdag een verhaal daarover in dagblad Trouw. "Het is nog geen 9 juni, maar als het CDA samenwerking met de PVV niet uitsluit dan overweeg ik dit te doen", aldus Aantjes.

"Het is een pijnlijke zaak, want het CDA heeft zich in al die jaren nooit kunnen beklagen over mijn loyaliteit. Het gaat me aan mijn hart."

Wilders

Volgens Aantjes kan zijn partij helemaal niet met de beweging van Geert Wilders gaan regeren, omdat in het CDA-beginselprogramma staat dat het CDA ondemocratische partijen uitsluit. Maar omdat de partijleiding op dit moment weigert uit te spreken dat samenwerking met de PVV uit den boze is, bedacht Aantjes deze optie.

Eerder kwam hij al met de ludieke suggestie het CDA-beginselprogramma op dat punt aan te passen, maar dat werd genegeerd.

Congres

Aantjes gaat niet naar het CDA-congres om de kwestie daar aan de orde te stellen. Zijn fysieke gesteldheid maakt dat moeilijk, en bovendien "wordt daar toch alsmaar geapplaudisseerd". Zijn actie blijft beperkt tot het bekendmaken van zijn standpunt.

"Ik ontken het niet, maak er geen geheim van, maar maak er ook geen reclame voor", zei hij vrijdag.

Rouvoet

Als hij inderdaad CU gaat stemmen, kiest hij niet voor de nummer 1 van die lijst, André Rouvoet. Fractieleider Arie Slob krijgt dan zijn steun, omdat Aantjes van oordeel is dat Slob altijd een zelfstandige positie heeft bewaard, zonder zijn loyaliteit aan het kabinet te laten varen.

De CU valt bij hem in de smaak omdat die volgens Aantjes een principiële partij is waarin hij het gedachtegoed van de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) herkent. Van die voorloper van het CDA was Aantjes in de jaren zeventig eveneens fractievoorzitter.

Bron: ANP

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven