Nebahat Albayrak
PvdA'er Nebahat Albayrak in 2009
Flickr / pvdanl / cc by-nc-sa 2.0

Albayrak uit de politiek

Door in Nieuws

Het PvdA-Tweede Kamerlid Nebahat Albayrak stapt uit de politiek. Na de verkiezingen van september komt ze niet terug in de Tweede Kamer. Ze vindt het tijd voor andere dingen. "Op een moment als dit moet je je afvragen of je nog eens vier jaar wilt blijven, en dat is bij mij niet het geval," zegt Albayrak. Ze weet nog niet wat ze na september gaat doen.

Albayrak zit sinds 1998 in de Kamer. Haar periode als Kamerlid werd onderbroken door een staatssecretariaat op Justitie. Tussen 2006 en 2010 was ze staatssecretaris in het vierde kabinet-Balkenende. Ze was in die functie onder meer verantwoordelijk voor de uitvoering van het generaal pardon voor asielzoekers. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen kreeg Albayrak ruim 129.000 voorkeurstemmen.

Albayrak was onlangs nog een van de kandidaten voor het partijleiderschap van de PvdA. Die verkiezing werd gewonnen door Diederik Samsom. Albayrak vindt dat de partij er onder leiding van Samsom weer goed voor staat en ook daarom voelt ze zich vrij om nu weg te gaan.

Albayrak geldt als een gezaghebbend PvdA-Kamerlid. Zowel in 2006 als in 2010 stond ze op de tweede plaats op de kandidatenlijst. Ze is nu voorzitter van de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken. De juriste Albayrak was voor ze in de Kamer kwam onder meer ambtenaar op Binnenlandse Zaken.

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
blog comments powered by Disqus
Terug naar boven