Balkenende verbaasd over uitspraken Job Cohen

Door in Nieuws

CDA-leider Jan Peter Balkenende is verbaasd door enkele uitspraken van Job Cohen, lijsttrekker van de PvdA.

Cohen zei maandag dat hij zich kan voorstellen dat de vader van prinses Máxima aanwezig is bij de inhuldiging van prins Willem-Alexander tot koning.

"Dat verbaasde me hogelijk", aldus Balkenende dinsdag in het tv-programma Goedemorgen Nederland. Volgens de zittende premier moet dit soort zaken eerst in vertrouwelijkheid worden besproken.

"Zo'n opmerking moet gevoed zijn door zorgvuldigheid. Er moet contact zijn geweest met het hof, je maakt eerst staatsrechtelijke analyses. Het was wel heel erg snel dat Cohen dit zei, het verbaasde me", aldus Balkenende.

Typisch

Een opmerking van Cohen over de Surinaamse politicus Desi Bouterse noemde Balkenende ''typisch''. Cohen zou hebben gezegd dat Bouterse, die is veroordeeld voor drugshandel, bij een bezoek aan Nederland kan worden opgepakt.

"Staatshoofden hebben immuniteit, dus ze kunnen niet vervolgd worden voor eerdere wandaden. Dus als Bouterse hierheen zou willen komen, zou je kunnen zeggen: u bent niet welkom." Maar Balkenende wees erop dat wat Cohen stelde, "niet klopt en niet kan".

Van Agt

Balkenende zei ook verbaasd te zijn over de uitspraken van CDA-prominent en oud-premier Dries van Agt. Die zei maandag nog een zwevende kiezer te zijn. Later op de dag liet hij in een verklaring weten toch op het CDA te gaan stemmen.

Balkenende stelde dat er maandag contact is geweest tussen het CDA en Van Agt, maar dat hij niet zelf heeft gebeld. Hij was blij dat Van Agt snel met een verklaring naar buiten kwam. "Dat zegt heel veel."

Opmerkingen van Van Agt dat er in Nederland sprake is van 'Balkenende-vermoeidheid' begrijpt de CDA-leider wel "als iemand er zo lang zit." Maar tegelijk wees Balkenende erop dat mensen hem vaak hebben gezegd dat hij wel de "stabiele factor is geweest".

Bron: NU.nl/ANP

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven