Bonaire
Vlag van Bonaire
Flickr / bradjward / cc by-nc 2.0

Caribisch Nederland probleem 50PLUS

Door in Nieuws

50PLUS zegt dat het bijna onmogelijk is om in alle kiesdistricten mee te doen aan de verkiezingen van september. Caribisch Nederland is een probleem.

Voor het eerst mogen ongeveer 15.000 kiesgerechtigden in Bonaire, Sint Eustatius en Saba ook naar het stemhokje voor de Tweede Kamer van Nederland.

Handtekeningen

Nieuwe partijen moeten, naast het inleveren van hun kandidatenlijst, ook handtekeningen per kieskring inleveren. Er zijn 20 kieskringen en per kieskring moeten er 30 handtekeningen zijn. Volgens 50PLUS is dat bijna niet te doen: "In de negentien districten van Nederland zelf is dat voor nieuwe partijen al een hele klus, maar het is nagenoeg ondoenlijk op de BES-eilanden."

Lijsttrekker Henk Krol zegt in het Antilliaans Dagblad: "De afstand met de BES-eilanden is te groot om actief handtekeningen te werven."

Geen geld

Roy Ho Ten Soeng, partijlid en de eerste allochtone burgemeester van Nederland, voegt daar aan toe: "Wij zijn een kleine partij en hebben geen mensen in Caribisch Nederland die ons vertegenwoordigen. We hebben ook geen geld om er zelf na toe te gaan. De grote bestaande partijen krijgen wel geld van het Rijk."

Bonaire

Het is 50PLUS gelukt om 37 handtekeningen te verzamelen op Bonaire, maar dat bleek niet genoeg. Mensen moeten zelf naar het loket, dat maar een paar uur per dag open is, komen, zodat gecontroleerd kan worden of de handtekening klopt met het paspoort.

De partij roept mensen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba op om handtekeningen in te leveren.

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
blog comments powered by Disqus
Terug naar boven