CDA verdedigt studiefinanciering

Door in Nieuws

Vandaag gaf het CDA het startsein voor de campagne ’Handen af van de Stufi’.

Zij deden dit door overhandiging van een portemonnee aan staatssecretaris van OCW, Marja van Bijsterveldt. Anders dan andere politieke partijen staat het CDA pal voor een brede toegankelijkheid van het hoger onderwijs met de website www.handenafvanstufi.nl.

Het CDA heeft in het verkiezingsprogramma een duidelijke keuze gemaakt voor het behoud van de basisbeurs als best bewezen maatregel om de brede toegankelijkheid van het hoger onderwijs te behouden. Een maatregel die nodig is voor het versterken van de Nederlandse kenniseconomie.

CDJA-voorzitter Jeroen van Velzen licht toe:

"Het vervangen van de basisbeurs door een “sociaal leenstelsel” betekent voor veel studenten het inleveren van je portemonnee. Ik begrijp niet wat er sociaal is aan het leenstelsel dat studenten en ouders opzadelt met een hoge studieschuld. Bizar dat D66, de VVD, de PvdA en GroenLinks kiezen voor dit stelsel. Het CDA bewijst hierdoor dat zij nog steeds de jongerenpartij van Nederland is."

Marja van Bijsterveldt:

"Het CDA kiest er niet voor om jongeren in Nederland de rekening te presenteren door ze met een forse studieschuld de arbeidsmarkt op sturen. Juist nu we willen werken aan economisch herstel hebben we alle talenten hard nodig en de basisbeurs is een belangrijk middel om jongeren in staat te stellen om te gaan studeren."

Met de website www.handenafvanstufi.nl ondersteunen het CDA en het CDJA de actie van studenten en de LSVb voor het behoud van de studiefinanciering. Op de website kunnen studenten en ouders hun handtekening zetten onder een petitie voor het behoud van de basisbeurs.

Tegelijk geven bekende CDA-politici en economen argumenten tegen de afschaffing van de studiefinanciering. Jan Jacob van Dijk:

"Het behoud van de studiefinanciering is niet alleen belangrijk voor studenten, maar ook voor ouders met kinderen die in de toekomst gaan studeren. Zelfs met een modaal inkomen wordt het voor veel ouders te kostbaar om de kinderen te laten studeren. Via de website willen we uitleg geven wat de gevolgen zijn van een leenstelsel."

Naast de website zet het CDA een speciaal ontworpen FIAT 500 in. Deze auto zal de komende weken onderstrepen dat een keuze op het CDA een keuze is voor het behoud van de studiefinanciering. Ook aankomende vrijdag geeft het CDA massaal acte de presence op de studentendemonstratie op het Museumplein, welke onder andere is georganiseerd door de LSVB.

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven