'Cohen' voornaamste reden voor stem op PvdA

Door in Nieuws

Het woord 'Cohen' wordt door PvdA-stemmers als voornaamste reden genoemd om op die partij te stemmen.

Dat blijkt uit woordenwolken die opiniepeiler Maurice de Hond opstelde.

Hij vroeg degenen die volgende week gaan stemmen met woorden aan te geven waarom ze op een partij stemmen. Met de opgegeven woorden maakte hij woordenwolken, waarbij veelgenoemde woorden groter zijn en weinig genoemde woorden kleiner.

Vertrouwen

Na 'Cohen' volgt bij de PvdA op afstand het woord 'vertrouwen'. Bij de VVD wordt 'programma' het meest genoemd, waarmee wordt verwezen naar het partijprogramma. VVD-leider Mark Rutte komt in de woordenwolk niet voor.

Premier Jan Peter Balkenende wordt bij het CDA wel genoemd, maar niet zo vaak als de woorden 'stabiel', 'christelijk', 'betrouwbaar' en 'vertrouwen'. Voor PVV-stemmers is 'Nederland' de voornaamste reden om PVV te stemmen. Ook 'programma' en 'standpunten' worden vaak genoemd.

Onderwijs

'Onderwijs' is de voornaamste reden om D66 te stemmen, net als 'programma'. Bij GroenLinks springt 'standpunten' er uit. Bij SP zijn dat 'mensen' en 'sociaal'. De grootste woorden zijn niet altijd even verrassend. Bij Partij voor de Dieren is 'dieren' verreweg de grootste, bij de ChristenUnie is dat 'christelijk'.

Het is niet de eerste keer dat er woordenwolken voor de verkiezingen worden gemaakt. NRC Handelsblad deed dat eerder met de verkiezingsprogramma's. Daaruit bleek dat in alle programma's dezelfde vier woorden dominant zijn: 'mensen', 'moeten', 'overheid' en 'Nederland'. Alleen de Partij voor de Dieren week af, omdat daar 'dieren' vaak is te lezen.

Bron: Novum

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven