Cohen waarschuwt voor flirt VVD en PVV

Door in Nieuws

PvdA-leider Job Cohen vindt het onbegrijpelijk dat de VVD open lijkt te staat voor een coalitie met de PVV.

Als die twee partijen samen met het CDA een kabinet zouden gaan vormen, zal dat leiden tot een tweedeling in de samenleving en kan dat ook gevolgen hebben voor de positie van Nederland in Europa.

Cohen zei dat zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Hij maakt zich zorgen over de opstelling van VVD-leider Mark Rutte, die volgens hem blijkbaar liever met de PVV wil gaan regeren dan met de PvdA. "Dat is een keus, maar ik vind dat nogal een keus", zei Cohen.

Onbegrijpelijk

Volgens hem schuurt de PVV tegen de rechtsstaat aan. Het gemak waarmee Rutte zegt dat samenwerken met de PVV ook een mogelijkheid is, "vind ik onbegrijpelijk". Volgens Cohen gaat het CDA ook ''een beetje die richting op''.

Als er een coalitie van VVD, CDA en PVV komt, verwacht Cohen een economische tweedeling, omdat volgens hem de VVD rijken rijker maakt en armen armer. "En als je kijkt naar het programma van de PVV, leidt dat ook tot een tweedeling, die er al is", zei hij.

Stabiele regering

"Als wij een stabiele regering in Nederland willen hebben, en dat wil iedereen, dan wil ik nog wel eens zien wat dit ook in Europa betekent." Cohen heeft nog geen voorkeur voor een bepaalde coalitie uitgesproken. Wel heeft hij herhaaldelijk duidelijk gemaakt niet met de PVV te willen samenwerken.

Cohen zei het verder "heel onverstandig" te vinden dat sommige partijen breekpunten hebben geformuleerd. "We zitten in een ongelooflijk lastige situatie, we weten allemaal dat het moeilijk zal worden om een kabinet te vormen. Iedereen heeft behoefte aan een stabiel kabinet. Als je dan al begint met breekpunten, dan maak je het alleen maar moeilijker", stelde hij.

Breekpunt

Drie partijen hebben tot nu toe een breekpunt geformuleerd. Voor het CDA mag er niets veranderen aan de hypotheekrenteaftrek, voor D66 móet er juist worden hervormd op de woningmarkt en voor de PVV is het een breekpunt dat de AOW-leeftijd 65 blijft.

Bron: NU.nl/ANP

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven