'CPB zet kiezers op het verkeerde been'

Door in Nieuws

Volgens kenners van de woningmarkt heeft het Centraal Planbureau (CPB) fouten gemaakt in hun doorrekening van cijfers over de woningmarkt.

De Delftse hoogleraren Peter Boelhouwer en Hugo Priemus en de econonoom Rob Mulder hebben kritiek op het CPB-model.

Volgens de drie woningbouwexperts zijn de cijfers over de huur- en koopprijzen gebaseerd op een model dat nog maar net gebruikt wordt. Het CPB erkende eerder al dat het model onzekerheden bevatte en twijfelachtige aannames kent. Het stoort de critici dan ook dat de rapporten over de partijprogramma’s, vaak inclusief decimalen achter de komma, een grote zekerheid suggereren. Boelhouwer: "Het CPB zet kiezers zo op het verkeerde been."

Onzeker

Rob Mulder, die ook directeur strategie is van de Vereniging Eigen Huis, zegt dat een belangrijk bezwaar tegen het CPB-model dat het gebaseerd is op de situatie van de woningmarkt in 2005. Daarmee is het volgens de econoom niet goed berekend op de bijzondere economische periode waarin Nederland nu verkeert:

"In 2005 kon je verwachten dat de huizenprijs zou stijgen, nu is iedereen daar onzeker over. Het CPB-model gaat volledig voorbij aan die vertrouwenscrisis, terwijl die het gedrag van potentiële kopers natuurlijk sterk beïnvloedt."

Bron: de Volkskrant

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven