D66 wil homo's in grondwet opnemen

Door in Nieuws

Homo's en gehandicapten moeten expliciet in het eerste artikel van de grondwet worden genoemd.

Dat bepleitte D66-Kamerlid Boris van der Ham vanochtend in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland.

In het artikel staat dat niet mag worden gediscrimineerd op grond van godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook. Volgens Van der Ham is bij het opstellen van het artikel besloten seksuele geaardheid en andere zaken niet te noemen omdat dat toen nog gevoelig lag.

Belangrijk

"Die discussie moet afgelopen zijn. We moeten duidelijkheid geven", zei Van der Ham. Hij wees er op dat de vrijheden van homo's soms onder druk staan en dat het belangrijk is hun rechten vast te leggen.

Door de wet aan te passen kunnen er voor gehandicapten meer mogelijkheden komen om hun gelijk te halen. "Door het artikel aan te passen kan de rechter bijvoorbeeld toetsen of een handicap voor een school reden is geweest iemand te weigeren", zei Ad Poppelaars van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad in de uitzending.

Steun nodig

Van der Ham hoopt een twee derde meerderheid in de Kamer te kunnen halen. Dat is nodig om de grondwet aan te passen. PvdA, SP en GroenLinks staan volgens hem al achter het voorstel, ChristenUnie zegt niet meteen nee.

Bron: AD/Novum

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven