Campagne Tweede Kamerverkiezingen
Een verkiezingsbord van de Tweede Kamerverkiezingen in 2010.
Mariƫlle Ernst

Den Haag oneens over verkiezingsdatum

Door in Nieuws

Een krappe meerderheid van de Tweede Kamer (VVD, PvdA en SP) wil nog voor de zomervakantie verkiezingen houden. Als mogelijke datum wordt 27 juni genoemd.

Echte besluiten heeft de Kamer nog niet genomen en officieel bepaalt het kabinet de datum.

Kiesraad

De Kiesraad zegt dat als de verkiezingen vroeg worden gehouden, nieuwe partijen die willen meedoen aan de verkiezingen niet met naam, maar met een nummer op het stembiljet komen. Dit tot grote teleursteling van onder andere Kamerlid Hero Brinkman. Volgens hem word het kleine partijen onmogelijk gemaakt om mee te doen aan de verkiezingen:

"Het zijn 76 zetels die die partijen vertegenwoordigen, dat is de minst mogelijke meerderheid. Zij vonden het toch noodzakelijk om ondanks het feit dat de ambtelijke top zegt dat het eigenlijk niet haalbaar is, toch aan te geven dat men er kennelijk er veel belang bij heeft om kleine partijen uit te sluiten van deelname aan de verkiezingen en voor te gaan voor die 27 juni. Dat vind ik met alle respect een schande."

Duidelijkheid

De partijen die voor de zomer verkiezingen willen zeggen dat er zo snel mogelijk duidelijkheid moet komen. Andere partijen dringen aan op meer tijd.

Morgen is er een Kamerdebat met premier Rutte. Verkiezingen op een zo korte termijn zijn officieel wel mogelijk, maar niet gebruikelijk en volgens de Kiesraad ook onwenselijk.

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
blog comments powered by Disqus
Terug naar boven