Tofik Dibi
GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi in het televisieprogramma Nieuwsuur
Nederland Kiest

Dibi heeft spijt van steun Kunduz

Door in Nieuws

In het BNN-radioprogramma De Overnachting heeft kandidaat-lijsttrekker Tofik Dibi gezegd dat de steun van GroenLinks voor de politiemissie in Kunduz in alle opzichten fout was.

Volgens Dibi mag zo'n besluit nooit meer worden genomen.

De steun van GroenLinks was belangrijk, omdat er anders geen meerderheid voor de politiemissie was. Alleen Ineke van Gent stemde tegen. Dibi noemt dat "een enorme heldendaad".

Nooit meer

Dibi dwong zichzelf voor de missie te stemmen: "Eén tegenstem was acceptabel."
Er waren meer Kamerleden die ook tegen wilden stemmen.

Nadat GroenLinks haar steun voor de missie had uitgesproken, moest Dibi het land in om aan de achterban van de partij uit te leggen waarom de partij met de missie had ingestemd. Dat had hij achteraf nooit moeten doen, zegt hij.

De oorzaak van dat het slecht gaat met GroenLinks is de Kunduz-missie, meent Dibi. Het aantal zetels van de partij is in de peilingen namelijk gehalveerd.

Fusie D66, PvdA

Naast kritiek op de steun voor de Kunduz-missie zei Dibi ook dat hij wil dat GroenLinks gaat fuseren met D66 en de PvdA. Hij wil een progressieve beweging oprichten om een eind te maken aan de versplintering in de politiek, mocht hij worden gekozen tot lijsttrekker. De verschillen tussen de partijen zijn zo klein, dat ze enkel met een vergrootglas te vinden zijn.

Of Dibi de kans krijgt om zijn plannen uit te voeren is de vraag, want tegenkandidaat Jolande Sap is favoriet in de peilingen.

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
blog comments powered by Disqus
Terug naar boven