'Femke! Femke!'

Door in Nieuws

Om tien over tien gaat het dak eraf. Minutenlang hebben de leden dan al 'Femke, Femke' gescandeerd.

"Wow, wat een mensen", verzucht Femke Halsema als ze uiteindelijk, begeleid door camera’s en schijnwerpers, op het podium staat. Halsema is gekleed als staatsvrouw: modieuze donkere jurk met fleurige bloemen en een donker jasje.

"We hebben gewonnen", constateert ze. Opnieuw gaat het dak eraf. GroenLinks komt, op het moment dat Halsema spreekt, met elf zetels in de nieuwe Tweede Kamer. De partij evenaart zo het record uit 1998.

Voordat ze aan haar analyse begint, feliciteert Halsema de andere winnaars: PVV, VVD en D66. "De zittende coalitie heeft meer dan twintig zetels verloren", constateert Halsema. "Dit land wil geen vechtkabinet, geen gedoe meer in achterkamertjes. Dit land wil een ander kabinet. Het is nauwelijks mogelijk GroenLinks daarbij te passeren."

Het zijn de derde Tweede Kamerverkiezingen van GroenLinks met Halsema als lijsttrekker. Het is de eerste die ze wint.

Derde op rij

"Nou," relativeert partijvoorzitter Henk Nijhof, "dit zijn de derde verkiezingen op rij waarbij we winnen. Eerst bij de Europese verkiezingen en daarna bij de gemeenteraadsverkiezingen." Die verkiezingen brachten GroenLinks de afgelopen maanden in een winning mood. Dat gaf Halsema het vertrouwen nog een keer de partij aan te voeren.

De hele avond was de menigte van 450 kaderleden, die weer gevolgd werden door zo’n veertig journalisten, al verwachtingsvol bijeen in het bewaakte perscentrum Nieuwspoort. Een paar minuten na negen uur ontlaadt de spanning zich als de eerste prognose elf zetels voorspelt voor GroenLinks. Even tevoren hebben Kamerlid Jolande Sap en kandidaat-Kamerlid (plaats 6) Liesbeth van Tongeren nog dertien zetels voorspeld.

Na de eerste prognoses golft bij elke uitslag van onder meer de Waddeneilanden enthousiasme door de zaal. Steeds wint de partij.

Vooruit kijken naar de formatie of zelfs het advies aan de koningin wil nog niemand. "We hebben gewonnen, dankzij al onze vrijwilligers. We hebben zin in een borrel, we gaan feest vieren", besluit Halsema.

Bron: de Volkskrant/ANP

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven