Formatie rechts kabinet muurvast

Door in Nieuws

Een rechts kabinet lijkt voorlopig van de baan. De kansen op een rechts kabinet van VVD, PVV en CDA lijken op dag acht van de kabinetsformatie voorlopig verkeken.

PVV-leider Geert Wilders gaf donderdag CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen de schuld van de mislukte poging om een rechts kabinet te formeren. "Het CDA trekt gewoon de stekker eruit."

Verhagen blijft weigeren te onderhandelen met Wilders en VVD-leider Mark Rutte als die het onderling niet op zijn minst op hoofdlijnen eens zijn. En Wilders wil alleen onderhandelen als ook Verhagen aan tafel zit.

Informateur Uri Rosenthal begon vorige week aan zijn opdracht om een kabinet te vormen met in ieder geval de grootste partij (VVD) en de grootste winnaar van de verkiezingen (PVV).

Meerderheid

Het CDA zou als derde partij nodig zijn voor een krappe meerderheid in de Tweede Kamer en een "vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal".

Maar al snel bleek dat het CDA na een historisch verkiezingsverlies niet stond te trappelen. "Ons past bescheidenheid" was de mantra van Verhagen.

Rosenthal deed verscheidene pogingen om schot in de zaak te krijgen. Wilders deed zijn best en liet zijn breekpunt AOW vallen. Maar Verhagen bleef tegenstribbelen. De afgelopen dagen werd er zonder voortgang in kringetjes rondgedraaid.

Onmogelijk

Donderdag had Wilders er genoeg van en stelde dat de vorming van een rechts kabinet door de opstelling van Verhagen "heel moeilijk, zo niet onmogelijk" wordt. "Hij wil niet komen praten. Onderhandelen doe je met z'n drie├źn. Je kunt niet onderhandelen met een lege stoel", zei hij over Verhagen.

Informateur Rosenthal bezint zich nu op verdere stappen. Eind van de ochtend spreekt hij nog met Rutte.

Bron: NU.nl/ANP

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven