Fred Teeven
Fred Teeven
ANP

Fred Teeven terug in Tweede Kamer

Door in Nieuws

De Kiesraad heeft Fred Teeven benoemd als Kamerlid voor de VVD. Het betreft de benoeming in de vacature die is ontstaan door het ontslag van Ard van der Steur. Van de Steur is de nieuwe minister voor Veiligheid en Justitie.

Verschil tussen benoeming en toelating Kamerleden

Als de Kiesraad een kandidaat heeft benoemd, onderzoekt de Tweede Kamer vervolgens of de kandidaat voldoet aan de vereisten voor het lidmaatschap van de Tweede Kamer en als Kamerlid kan worden toegelaten.

Een kandidaat heeft, voor een benoeming vanwege een reguliere vacature, 28 dagen (voor een tussentijdse benoeming wegens zwangerschap of ziekte of een benoeming voor de samenstelling van een nieuw vertegenwoordigend orgaan geldt een termijn van 10 dagen) de tijd om te bepalen of hij de benoeming aanneemt.

Benoeming als Kamerlid betekent dus niet per definitie dat de betreffende kandidaat zitting neemt in de Kamer. Hiervoor moet hij immers nog als Kamerlid worden toegelaten. Ook kan het zijn dat hij zijn benoeming niet aanneemt. In dat geval moet een nieuwe kandidaat worden benoemd.

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven