Gesprek Balkenende met koningin afgelopen

Door in Nieuws

Demissionair premier Jan Peter Balkenende is maandagochtend bij de koningin op Paleis Noordeinde in Den Haag langs geweest.

Hij sprak daar met haar over de gevolgen van de val van zijn kabinet. Het bezoek duurde ruim een uur.

De voorzitters van de Tweede en Eerste Kamer, Gerdi Verbeet en René van der Linden, worden later op de dag verwacht, na de vicepresident van de Raad van State, Herman Tjeenk Willink. De demissionaire vicepremiers Wouter Bos en André Rouvoet volgen eveneens.

Verwacht wordt dat CDA en ChristenUnie verdergaan als een zogenoemd rompkabinet totdat in het voorjaar nieuwe landelijke verkiezingen worden gehouden. In de tussentijd nemen dan de zittende bewindslieden van CDA en ChristenUnie het werk van de PvdA-collega's erbij en handelen lopende zaken af.

Staatsbezoek

Het is de zevende keer tijdens haar regering dat de koningin met een vallend kabinet te maken krijgt. Als de verkiezingen nog in mei plaatshebben, zou dat gevolgen kunnen hebben voor haar staatsbezoek aan Noorwegen in juni.

Sinds de Tweede Wereldoorlog is er inmiddels vijftien keer een kabinet gevallen. Koningin Juliana maakte het dus acht keer mee.

Bron: ANP

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven