Sleutel in deur
Sleutel in deur
Flickr / plus0ne / cc by-sa 2.0

GrLinks: 30.000 studentenwoningen erbij

Door in Nieuws

GroenLinks wil 30.000 nieuwe studentenwoningen realiseren. De partij introduceert hiertoe woensdag drie maatregelen op de vastgoedmarkt. Allereerst worden leegstaande kantoorpanden omgebouwd tot studentenwoningen.

De partij zegt dat de transformatie financieel haalbaar is door een bijdrage uit een landelijk verwijderingsfonds, waarin bedrijven die nieuwe kantoren bouwen geld storten. Daarnaast zorgen flexibeler bestemmingsplannen voor kantoorpanden en huurtoeslag voor niet-zelfstandige studentenwoningen van coöperaties voor de benodigde toename in het aanbod.

Niet genoeg

GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman: "Een nieuw studiejaar betekent ieder jaar meer studenten en minder studentenkamers. Het kabinet-Rutte heeft niet genoeg kamers gerealiseerd. Wij willen de 30.000 studenten die nu geen huis hebben aan een dak boven hun hoofd helpen. Nederland heeft 8 miljoen vierkante meter aan leegstaande kantoorpanden, laten we die nu eindelijk goed gaan gebruiken."

Van de 8 miljoen vierkante meter aan leegstaande kantoren in Nederland, kunnen volgens GroenLinks 150.000 woningen voor onder andere studenten worden gecreëerd. Maar dan moeten we van transformatie een serieuze optie durven maken.

Verwijderingsfonds

Eerder dit jaar tekenden het rijk, provincies, gemeenten en verschillende brancheorganisaties een convenant dat een landelijk verwijderingsfonds vastgelegde. Volgens GroenLinks moet dit verwijderingsfonds snel werkelijkheid worden. Met het geld dat projectontwikkelaars hierin storten, kunnen de investeringen die nodig zijn om van lege kantoren studentenhuizen te maken worden bekostigd. Huurtoeslag voor onzelfstandige wooneenheden en meer flexibiliteit in procedures nemen verdere drempels weg voor het investeren in studentenhuisvesting.

Voortman: "Om het structurele tekort aan studentenhuisvesting het hoofd te bieden, moeten we het investeren in studentenwoningen aantrekkelijk maken, of het nu om nieuwbouw of transformatie gaat. GroenLinks vindt dat het ombouwen van leegstaande kantoren nieuwe mogelijkheden biedt."

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
blog comments powered by Disqus
Terug naar boven