Stemmen station Den Bosch
Een vrouw stemt op het Centraal Station van Den Bosch voor de herindelingsverkiezingen
ANP

Herindelingsverkiezingen voor 475.000 kiezers in 6 gemeenten

Door in NieuwsBron: NOS

Vandaag wordt de gemeenteraadsverkiezing gehouden in Alkmaar, Nissewaard, Groesbeek, Krimpenerwaard, 's-Hertogenbosch en Oss. 475.000 kiezers mogen naar de stembus. In de rest van Nederland werd deze verkiezing al op 19 maart gehouden.

De gemeenten hebben een herindeling doorgemaakt. Verschillende plaatsen zijn samengevoegd om zo de overbelasting van kleine gemeenten op te lossen.

Opkomst

Volgens politicoloog Marcel Boogers zal de verkiezing in deze gemeenten niet veel anders lopen dan de 'normale' gemeenteraadsverkiezingen. De opkomst zal waarschijnlijk iets lager uitkomen, omdat er voor herindelingsverkiezingen minder aandacht is in de landelijke media.

Bij gemeenteraadsverkiezingen die in heel het land plaatsvinden zijn er altijd lijsttrekkersdebatten met landelijke kopstukken. Nu is er veel minder aandacht. Sommige mensen hebben niet eens in de gaten dat er verkiezingen zijn.

Grote winnaars op 19 maart waren de SP, D66 en lokale partijen. Verliezers waren coalitiepartijen VVD en PvdA. De verwachting is dat dit bij deze verkiezingen ook al gebeuren.

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven