Artikel De Volkskrant over Kamerleden
Artikel De Volkskrant over Kamerleden
Nederland Kiest

Het profiel van een Kamerlid

Door in Nieuws

Moeten de kandidaat-Kamerleden voor september jarenlang folderen om kans te maken op een zetel? Vaak blijkt van wel, maar het kan anders.

De Volkskrant van vanochtend schetst een beeld van het profiel van de Kamerleden.

Het profiel

90procent van de Tweede Kamerleden heeft de hogeschool of universiteit afgerond.
1,6kinderen hebben de Kamerleden gemiddeld. De ChristenUnie scoort het hoogst: gemiddeld 2,8.
13Kamerleden waren docent voor ze parlementariër werden. 11 waren jurist, volgens een telling van 2010.
44jaar is de gemiddelde leeftijd van Kamerleden. De jongste is 24 en de oudste is 66.


Langzaam opklimmen

Bij de grootste partijen heeft men vaak al heel wat politieke functies gehad. LFP-voorzitter Peter Langendam zei ooit: "Bij de VVD moet je eerst twintig jaar plantjes water geven voordat in je in aanmerking komt voor een mooie functie."

CDA-Kamerlid Ger Koopmans klom langzaam op de ladder naar boven. Voordat hij Kamerlid werd, was hij eerst deskundig niet-raadslid, toen raadslid, wethouder en Statenlid. Volgens Koopmans val je op als toekomstig Kamerlid, wanneer je bijvoorbeeld in de gemeente excelleert.

Als er dus een belangrijk thema in de gemeente heerst, en een raadslid zet zich daar voor in, dan is de kans groter dat hij of zij Kamerlid kan worden.

Jonge partij

Het kan ook anders: bij een nieuwe partij kun je makkelijk aansluiten. Deze partijen hebben veel leden nodig en daarnaast zijn er functies die nog moeten worden bekleed. Voorbeeld is de LPF. Toen deze in 2002 opkwam, sprak het 400 kandidaten in een paar dagen tijd.

Het gevaar is dat de partijen maar weinig tijd hebben om deze kandidaten goed te screenen. Dat brengt ons bij de PVV. Toen de PVV van 2 naar 24 zetels in de Tweede Kamer ging, bleek dat er een paar leden tussen zaten die wat op hun kerfstok hadden. Ze plasten in brievenbussen (Eric Lucassen) of deelden een kopstoot uit (Marcial Hernandez).

'Ervaring geen must'

De PVV is in ieder geval een partij waar men zonder ervaring toch zijn geluk in de politiek kan beproeven. De partij plaatste in 2006 een advertentie in De Telegraaf en NRC Handelsblad, met als titel: "Gezocht: kandidaat-Kamerleden". In de advertentie stond: "Gedreven team-spelers met relevante levenservaring, een geloof in de noodzaak van de hervormingen in Den Haag. Politiek ervaring is geen must."

Bron: De Volkskrant, vrijdag 4 mei 2012

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
blog comments powered by Disqus
Terug naar boven