Het RTL debat. Waar ging het wel/niet over?

Door in Nieuws

Het verkiezingsdebat van gisterenavond op RTL4 had een hoog amusementsgehalte, maar een laag waarheidsgehalte.

Cohen en Balkenende wrongen zich in bochten om de burgers te verzekeren dat zij er financieel niet op achteruit zouden gaan, mits zij kozen voor CDA of PvdA. Er werd niet uitgelegd hoe dit mogelijk is gezien de gigantische bezuinigingen van gemiddeld 30 miljard, die de partijen willen realiseren volgens hun eigen programma’s. Dat geld zal toch iemand moeten betalen.

PvdA spreekt over het verlagen van inkomens van apothekers en specialisten (dat levert ‘maar’ 1 miljard op ) en wil zorgpremies inkomenafhankelijk maken en scheefwonen duurder maken.  Hier zien wij al een aantal groepen die er stevig op zullen achteruit gaan, willen we 30 miljard gaan halen. Die koopkrachtgarantie die Cohen in het debat geeft, smaakt dan voor een aantal wel erg zuur en is bezijden de waarheid.

Het CDA wil bezuinigen op de overheid. Klinkt leuk, maar waar blijven de ambtenaren die ontslagen moeten worden? Ook dat worden werklozen, hopeloos zoekend op een instortende arbeidsmarkt. Daarnaast blijft de oudere duurdere garde zitten, terwijl jongeren (en daarmee de frisse invalshoeken), vertrekken. Ongeveer 2/3e van wat we op ambtenaren besparen blijven we aan vaste kosten houden waaronder de werkloosheidsuitkering en bedrijfsgebouwen. Daarnaast is de kans groot dat overheden peperdure bureaus (3 keer zo duur als eigen medewerkers) moeten gaan inhuren op projectbasis, zo leert de ervaring. Dat kost veel geld. Dit soort bezuinigingen blijken vaak cosmetisch te zijn en niets voor te stellen, zoals het CPB ook al heeft geconcludeerd.

Het recht op WW wordt volgens het CDA verkort tot een jaar. Daarna zullen veel mensen een grote financiële val maken. Denk aan al die 50 plussers die niet meer aan de bak komen, maar die wel grote financiële verplichtingen hebben bijvoorbeeld vanwege hun studerende kinderen. De hypotheekrente in de huidige vorm blijft bestaan, ook al kost dat de samenleving zo’n 10 miljard per jaar. Vooral de hoge inkomens met dure huizen met veel aftrek profiteren hiervan. Heb je een huis van een miljoen, dan trek je zo’n 26.000 per jaar af. Heb je een huis van 150.000 euro dan maar zo’n 2.600 euro aftrek per jaar. Zo spekken de armeren de rijkeren…

De VVD denkt in 2040 5 % meer banen te realiseren. Tja…. In 2040 is de vergrijzing stevig toegeslagen. Op elke oudere zijn er twee jongeren. Die zullen dus keihard moeten werken. Waarschijnlijk zijn er juist te veel banen voor te weinig werknemers.

Er was geen enkele aandacht voor de ware oorzaken van de crisis en de maatregelen die daartegen genomen zouden moeten worden. Ook hoorden we niets over de grote milieuproblemen waar we voor staan. Zo verdwijnen bijen, vlinders en wilde bloemen in hoog tempo door luchtvervuiling, gifstoffen en overbemesting. Dat is rampzalig voor onze voedselvoorziening! Ook hoorden we niets over de dramatische effecten van vermarkting op de zorg, waardoor de helft van de zorgers overweegt op te stappen; waardoor 40% van het werk uit bureaucratie bestaat en de druk almaar groter wordt. Een fundamentele discussie over de inrichting van de samenleving was niet aan de orde. Blijkbaar moet de wal het schip keren? Of is het schip gewoon al langzaam aan het zinken?

Het is duidelijk dat kortetermijndenken en kortetermijngeld het beleid bepaalt van de huidige politiek. Een aantal van onze oplossingen:

Ont-markten van zorg en nutsvoorzieningen

Eigen banken, op termijn renteloos

Belastingherziening, waardoor arbeid goedkoper wordt en producten duurder. Hierdoor verhogen we de kwaliteit en duurzaamheid van producten en betalen we voor menskracht in plaats van voor een veelheid aan vaak overbodige producten.

Drastisch terugbrengen van de tonnen topsalarissen in zorg, bij onderwijs, woningbouwverenigingen en andere sociale sectoren.

Bedrijven betalen normale belastingtarieven. We blijven geen belastingparadijs, waardoor rijke bedrijven miljarden voordeel behalen, ook ten koste van hun thuisland.

Werken kan met ICT naar wonen worden gebracht. Er is sprake van geheel overbodig goederenvervoer door producten en dieren voor enkele euro’s winst, maar ten koste van het milieu, heen en weer te slepen door Europa. Dit samen zal verkeer en uitstoot enorm verminderen en in het leven meer rust brengen.

In Engeland heeft men in rustig tempo probleemloos de hypotheekrente afgebouwd. Hierdoor werden huizen op termijn ook weer betaalbaar. Dit willen wij ook in Nederland.

Een drastisch terugsnoeien en verbieden van antibiotica bij veeteelt, pesticiden bij landbouw en bemesting.

Ziektekosten omlaag door grootschalige preventie, een gezond milieu, aftoppen hoge salarissen, belonen en stimuleren mantelzorg middels een garantieinkomen.

Lees ons complete programma http://www.mensenspirit.nl/Content.aspx/intro/programma-en-kernvisie.

Op papier maakt het Amerikaanse bedrijfsleven 13 procent van hun winst in Nederland. Bedrijven als Boeing, U.S. Steel of Walt Disney bezitten allemaal brievenbusmaatschappijen in Nederland waarmee ze winstbelasting in hun eigen land ontlopen. Ook het Britse bedrijf Johnnie Walker, de Ierse popgroep U2 of het Italiaanse modehuis Prada behalen een groot deel van hun winst zogenaamd in Nederland. Een Noors overheidsrapport van juni 2009 noemt Nederland zelfs het grootste belastingparadijs ter wereld. Prof. Dr. G.M.M. Michielse, directeur van het Center for Taxation and Public Governance, vindt dat er eens fundamenteel moet worden nagedacht over de belastingheffing van multinationals. “’Het huidige belastingstelsel is nog steeds gebaseerd op de economische concepten uit de jaren twintig van de vorige eeuw en houdt onvoldoende rekening met de effecten van de globalisering”’.Mr. A. Hollander, voorzitter van Tax Justice Nederland, vindt het extra schrijnend dat ontwikkelingslanden honderden miljoenen aan belastinggeld mislopen. “Wat Nederland boven de tafel geeft aan ontwikkelingsgeld, wordt onder de tafel teruggepakt. “

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven