Te koop
Te koop
Flickr / josvanzetten / cc by-nc-nd 2.0

'Huizenbezitters het slechtste af bij CDA'

Door in Nieuws

De netto hypotheekmaandlasten van alle huizenbezitters, met uitzondering van de drie keer modale inkomens, stijgen bij het CDA het meest van alle partijen. Dat blijkt uit een vergelijking die hypotheekplatform HYPi.nl maakte met behulp van de Hypotheekstemwijzer. De vergelijking betreft starters, modale inkomens, doorstromers (45-65) en ouderen vanaf 65 jaar.

De standpunten van het CDA met betrekking tot de woningmarkt hebben voor bijna alle huizenbezitters negatieve gevolgen voor de portemonnee. Ten opzichte van andere partijen moeten vooral starters extra in de buidel tasten. Waar een gemiddelde hbo-starter per maand bij het CDA 26 euro meer gaat betalen voor zijn hypotheek, staat de teller bij alle andere partijen op nul, met uitzondering van GroenLinks (7 euro extra/maand). Ook de werkzame beroepsbevolking tussen de 45 en 65 jaar, met een gemiddeld jaarinkomen van 51.500 euro, krijgt alleen bij het CDA (60 euro extra/maand) en GroenLinks (14 euro extra/maand) te maken met een lastenverhoging. Antoinette Wesselsvan HYPi.nl: "Voor de verschillende groepen zijn wij uitgegaan van de gemiddelde inkomensindicaties van het CBS. Aan de hand hiervan hebben wij met behulp van de Hypotheekstemwijzer de vergelijking kunnen maken."

Gevolgen vlaktaks

Net als starters en doorstromers, zijn gezinnen met een modaal inkomen bij het CDA het minst goed af (33 euro extra/maand), wederom gevolgd door GroenLinks. Dubbel modaal en drie keer modaal zijn ook aan de beurt bij de SP, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en PvdA. De hoogste inkomens gaan bij de SP bijna 450 euro per maand meer betalen. Wessels: "De belangrijkste reden dat huizenbezitters bij het CDA slecht af zijn, is dat de partij in zijn verkiezingsprogramma voorstander is van een vlaktaks van 35 procent. Dat betekent dat iedereen hetzelfde tarief heeft voor de hypotheekrenteaftrek."

Overige resultaten

Uit de berekeningen van de Hypotheekstemwijzer blijkt dat alleenstaande mannen en vrouwen van 65 jaar en ouder er bij alle partijen goed van af komen. Het CDA laat echtparen met een enkel inkomen gemiddeld 140 euro meer betalen. De extra maandlasten bij de vijf opvolgende partijen variëren tussen 83 euro (SP) en 17 euro (ChristenUnie). "Wie echter zeker wil zijn van zijn financiële situatie, met betrekking tot de hypotheekrenteaftrek, kan het beste terecht bij de VVD en D66", zegt Wessels.

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
blog comments powered by Disqus
Terug naar boven