Combistem
Combistem
Nederland Kiest

Initiatief geeft kandidaten extra advies

Door in Nieuws

Exact vier weken voor de verkiezingen begint de campagne voor de Combi-stem. Dat is een kiezersinitiatief waarmee de kiezer zijn kandidaat een extra advies kan meegeven.

Publicist Stefan Watertij licht toe: "De werking van de Combi-stem is eenvoudig. Net als anders bedenkt de kiezer eerst, op welke partij hij (m/v) gaat stemmen. Daarna beslist hij, welk advies hij aan zijn stem gaat verbinden. Hij heeft daarbij de keuze uit elf vaste adviezen, genummerd van 1 tot 11."

De adviezen zijn te vinden op de landelijke Combi-stemlijst, die via de website te vinden is. Een voorbeeld maakt duidelijk hoe het verder werkt: Een kiezer wil graag advies 9 aan zijn stem verbinden. Hij stemt dan op kandidaat 9 van de partij van zijn keuze. Wil hij zijn advies extra kracht bijzetten, dan kan hij ook op kandidaat 19 stemmen, of op kandidaat 29, enzovoort.

'Half woord genoeg'

"Wie aan een half woord genoeg heeft, kan er de Combi-stemlijst downloaden. Het instrument van de Combi-stemmer: de Combi-stem op een A4-tje, om te lezen, te verspreiden en op 12/9 te gebruiken", stelt Watertij.

Het initiatief wordt woensdag gelanceerd.

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
blog comments powered by Disqus
Terug naar boven