Jongerenpartij heet nu Lijst 17

Door in Nieuws

De politieke jongerenpartij die is voortgekomen uit het BNN-programma Lijst 0, gaat Lijst 17 heten.

Dat heeft de 21-jarige lijsttrekker Lot Feijen (,,A LOT to do'') dinsdag bekendgemaakt op het Plein in Den Haag.

Het nummer 17 is gekozen omdat dat het nummer is dat de partij toegewezen heeft gekregen op de ranglijst van partijen die de Kiesraad heeft samengesteld.

Verleden week nog presenteerde Feijen haar politieke beweging onder de noemer LEF. Die afkorting stond voor liberté, égalité, fraternité (Frans voor vrijheid, gelijkheid, broederschap).

Een gelijknamige partij uit Emmen eiste dat LEF zijn naam zou veranderen. De jongeren geven daar gehoor aan.

Hemd

Gekleed in witte hemdjes (''want jongeren staan meestal in hun hemd'') presenteerden de jongeren hun partij. Bibberend gingen ze liggen op het plein voor het Tweede Kamergebouw en vormden zo het getal 17. Het luidde hun campagne in, waarin ze ROC's, festivals en drukke winkelstraten willen aandoen.

De BNN-camera blijft hun ontwikkelingen volgen, maar volgt in Lijst 0 ook andere partijen. Lijst 17 staat dus echt op eigen benen en moet dus zelf campagne voeren, aldus de lijsttrekker.

Te snel

Feijen erkende dat ze te snel van stapel is gelopen met de oorspronkelijke naam. ''We hadden het gewoon niet goed uitgezocht. Da's jammer, maar het is zo. We moesten ook zo veel uitzoeken in korte tijd. Zo hebben we in de afgelopen week het partijprogramma in elkaar gezet.''

Programma

Dat programma bestaat uit twee hoofdstukken. Hoofdstuk 1 heet de 'to do-list'. Op dat actielijstje staan onder meer punten als het behoud van de studiebeurs (dus geen leenstelsel), het legaal maken van softdrugs, het verbeteren van het openbaar vervoer en beschermen van privacy op internet.

Hoofdstuk 2 wordt de 'cut-list' genoemd. Hierin kondigen de politici in spe ingrepen aan als het verhogen van de AOW-leeftijd naar 68 jaar, het niet aanschaffen van de Joint Strike Fighter en het geleidelijk afschaffen van de hypotheekrenteaftrek (vanaf 300.000 euro).

De Lijst 17-mensen beweren overigens wel oog te hebben voor de belangen van oudere mensen. ''Wij stellen ons alleen op het standpunt dat we alle politieke items willen bekijken vanuit de optiek van jongeren'', verklaart Feijen.

Bron: ANP

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven