KiesAdvies 2012
KiesAdvies 2012
Nederland Kiest

KiesAdvies, een tussenstand

Door in Nieuws

Nederland Kiest werkt momenteel aan een eigen stemhulp voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Graag laten we weten hoe het ervoor staat.

Naamgeving

De naam 'KiesAdvies' is gekozen omdat het onlosmakelijk verbonden is met het doel: het geven van een advies voor in het stemhokje.

Bovendien mag de naam 'Stemwijzer' niet gebruikt worden. Het voornemen was om de stemhulp van Nederland Kiest zo te noemen, maar na contact met Prodemos bleek dat dat niet mocht. Alleen de bekende StemWijzer van Prodemos mag deze naam gebruiken. Het huis voor democratie en rechtsstaat heeft een woordmerk op het woord 'stemwijzer' en daarom mogen alleen zij het woord gebruiken.

Uiteindelijk vonden we de naam 'KiesAdvies' beter passen en mooier klinken dan 'stemwijzer'.

Stellingen

Zoals elke stemhulp werkt KiesAdvies met stellingen. Er zitten 20 in. Deze kunnen worden beantwoord met onderstaande antwoorden:

Optie
Helemaal mee eens
Mee eens
Neutraal
Niet mee eens
Helemaal niet mee eens

De opties 'Helemaal mee eens' en 'Mee eens' lijken hetzelfde, maar toch is dat niet zo. 'Helemaal mee eens' kan ook als 100% of het cijfer 10 gezien worden). 'Eens' kan als 75% of het cijfer 7,5 gezien worden. Bij 'Niet mee eens' en 'Helemaal niet mee eens' is dit ook zo.

Álle partijen inbegrepen

In tegenstelling tot de meeste stemhulpen, die alleen de partijen bevatten die momenteel vertegenwoordigd zijn in de Tweede Kamer, is het voornemen van Nederland Kiest om alle deelnemende partijen die in alle kieskringen meedoen in haar stemhulp op te nemen. Voor de aankomende verkiezingen zijn dat er 20. Afgelopen week heeft de redactie contact gezocht met deze 20 partijen.

In de tabel hieronder kunt u zien welke partijen nog niet hebben geantwoord. We hopen dat deze partijen inzien dat deelname aan KiesAdvies belangrijk is. Nederland Kiest vult de antwoorden liever niet voor hen in. Bovendien kan elke partij bij elke stelling een toelichting op hun antwoord geven. Deze toelichting is te lezen door iedereen die KiesAdvies invult.

Partijen die contact willen opnemen om antwoorden in te sturen, kunnen zich richten tot kiesadvies@nlkiest.nl

PartijGeantwoord
VVDJa
PvdAJa
PVVNee
CDAJa
SPNee
D66Nee
GroenLinksJa
ChristenUnieJa
SGPJa
Partij voor de DierenJa
PiratenpartijJa
Partij voor Mens en SpiritJa
Nederland LokaalJa
Libertarische PartijJa
Democratisch Politiek KeerpuntJa
50PLUSNee
Liberaal Democratische PartijJa
Anti Europa PartijJa
SOPNJa
Partij van de ToekomstJa
Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
blog comments powered by Disqus
Terug naar boven