Koningin Beatrix
Koningin Beatrix bij opening van Biƫnnale Kijkduin 2011.
Flickr / haagsuitburo / cc by-nc-sa 2.0

Koningin Beatrix treedt terug uit ambt

Door in Nieuws

Koningin Beatrix treedt op 30 april, na 33 jaar koningin te zijn geweest, terug uit haar ambt. Dat maakte ze bekend in een toespraak die door alle media live werd uitgezonden. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima worden koning en koningin.

"Ik ben dankbaar voor de vele jaren waarin ik uw koningin mocht zijn", zo besloot de koningin haar toespraak.

Reacties

Diverse partijen hebben al een reactie gegeven op het aftreden van koningin Beatrix. De PVV noemt Beatrix een "groot voorbeeld voor velen". Fractievoorzitter Geert Wilders spreekt namens zijn partij de hoop uit dat "de koningin mag genieten van nog vele gezonde jaren vol geluk en voorspoed."

SP-leider Roemer heeft veel waardering voor de manier waarop Beatrix sinds haar aantreden in 1980 invulling heeft gegeven aan het koningschap: "Beatrix heeft op een professionele wijze inuvlling gegeven aan haar moeilijke taak, dat hebben mensen zeer gewaardeerd."

Diederik Samsom van de PvdA zegt, namens zijn partij: "Wij hebben veel waardering voor de wijze waarop koningin Beatrix gedurende 33 jaar invulling heeft gegeven aan haar zware taak van staatshoofd. Zij heeft zich laten kennen als een betrokken vorstin." "Er komt nu een einde aan het tijdperk van koningin Beatrix als staatshoofd."

Gevolgen

Als gevolg van het aftreden van Beatrix zal op politiek gebied ook het een en ander veranderen. Zo zal de formateur bij de kabinetsformatie verslag uitbrengen aan koning Willem-Alexander. Ook zal Willem-Alexander de troonrede, die door de ministers is geschreven, voorlezen op Prinsjesdag.

Koningsdag

Koninginnedag wordt Koningsdag en zal jaarlijks worden gevierd op 27 april.

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
blog comments powered by Disqus
Terug naar boven