Koopkracht achteruit bij veel programma's

Door in Nieuws

De koopkracht van alle Nederlandse huishoudens daalt de komende vier jaar het hardst bij het CDA, D66 en de SGP.

Een koopkrachtstijging is er alleen bij de SP en de PvdA.

Het overheidstekort wordt tot 2015 het hardste aangepakt bij de VVD, het CDA en de SGP en het minst door de SP, GroenLinks en de PvdA. De werkgelegenheid stijgt het meest bij de VVD, GroenLinks en het CDA en daalt als enige bij de SP.

Dat zijn de belangrijkste conclusies van de analyse door het Centraal Planbureau van de verkiezingsprogramma's van negen politieke partijen die donderdag bekend werd. De analyses laten de voor- en nadelen van beleidsmaatregelen zien.

Reacties

Reacties van de partijen staan vooral in het teken van de punten waarop ze hoog scoren bij het CPB. PvdA-lijsttrekker Cohen geeft toe dat zijn partij minder banen creëert dan een aantal andere partijen, maar volgens hem schrappen die bijvoorbeeld in de WW:

"Wij investeren in het onderwijs, levert dat op termijn goede banen op"

Namens het CDA legde minister De Jager er de nadruk op dat de overheidsfinanciën op orde moeten komen.

ChristenUnie-leider André Rouvoet reageert op de doorrekening van zijn verkiezingsprogramma door het Centraal Planbureau:

Partijpolitiek

De SP zegt de enige te zijn die de sociale zekerheid verbetert.

PVV-leider Wilders zegt dat het CPB doet aan partijpolitiek:

"Het CPB heeft een rode bril op. Het heeft sommige van onze bezuinigingen niet geaccepteerd en daardoor ontstaat een papieren werkelijkheid."

Uniek

De doorrekeningen van het CPB, een unieke Nederlandse traditie, werden voor het eerst in 1986 gemaakt. Inmiddels doen bijna alle partijen die nu in de Tweede Kamer zitten er aan mee, behalve de Partij voor de Dieren en Trots op Nederland.

Bron: NU.nl/ANP

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven