StemWijzer
StemWijzer
Nederland Kiest

Lijsttrekker LibDem laakt StemWijzer

Door in Nieuws

Lijsttrekker van LibDem, Sammy van Tuyll, zegt dat de vandaag gelanceerde StemWijzer niet democratisch is. Volgens Van Tuyll worden kleine partijen benadeeld. "De manier waarop de StemWijzer is ingericht is een democratisch land onwaardig", stelt Van Tuyll.

Bij de StemWijzer worden de nieuwe partijen standaard niet aangevinkt bij het aangeven van welke partijen in het resultaat moeten voorkomen. Van Tuyll vindt dat niet eerlijk en heeft daarom bezwaar aangetekend bij Prodemos, welke de StemWijzer heeft gemaakt.

De lijsttrekker zegt dat de handelswijze van Prodemos op gespannen voet staat: "De handelswijze van Prodemos, dat met overheidsgeld wordt gefinancierd, staat op gespannen voet met een basisvereiste van democratie, namelijk dat alle partijen gelijk worden behandeld."

KiesAdvies

Nederland Kiest heeft voor de komende verkiezingen ook een stemhulp ontwikkeld met de naam KiesAdvies. Rob Homan, maker van KiesAdvies, is het eens met Van Tuyll: "StemWijzer neemt de nieuwe partijen standaard inderdaad niet mee in haar advies. Hoewel de mogelijkheid om alle partijen mee te nemen wel mogelijk is, valt de knop daarvoor in de eerste instantie misschien niet eens op. Om dan alle partijen aan te vinken is voor de meeste kiezers een brug te ver."

Homan stelde als een van de eisen van zijn stemhulp dat kleine partijen mee moesten worden genomen: "Je kunt niet eens kiezen welke partijen je wel en niet in het advies terug wilt zien. Iedereen wordt meegenomen. Dat geeft een verrassend effect en is een belangrijke eigenschap van KiesAdvies."

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
blog comments powered by Disqus
Terug naar boven