Ja of Nee
De campagne Ja of Nee over orgaandonatie
Nederland Kiest

LP: 'Geld in ruil voor orgaandonatie'

Door in Nieuws

In het parlement lijkt een meerderheid te ontstaan voor een opt-out bij orgaandonatie: je bent donor tenzij je bezwaar maakt. De Libertarische Partij is fel tegenstander en heeft naar eigen zeggen een beter alternatief: het belonen van donatie.

Lijsttrekker Toine Manders: ‘Mensen zullen zich veel sneller als donor inschrijven, wanneer je betaald wordt voor je organen. En volgens de Libertarische Partij heb je daar ook gewoon het recht toe. Je lichaam is je onvervreemdbaar eigendom.’

"Eigen lichaam grondrecht"

Eerder deze week bracht D66 haar nieuwe idee over orgaandonatie naar buiten: kamerlid Pia Dijkstra pleit voor een wettelijke verplichting om je te registreren als donor of niet-donor. Weiger je dit, of reageer je niet op de oproep of éénmalige herhalingsoproep, dan ben je automatisch donor. Toine Manders: "Dijkstra vindt het dus geoorloofd om van sommige mensen die tegen donatie zijn tóch de organen af te nemen. Het CDA, GroenLinks en de SP zijn hier trouwens ook voorstander van. Maar voor libertariërs is dit in feite misdadig. Het bezit van je eigen lichaam is voor ons een grondrecht. Je mag een lichaam niet onteigenen. Maar je mag je eigen lichaam om diezelfde reden wél exploiteren."

Ethische kwesties

De Libertarische Partij ziet geen ethische bezwaren tegen de mogelijkheid van betaalde orgaandonatie. Lijsttrekker Toine Manders: "Het is een ethisch beladen onderwerp, maar dat is iets anders. Iedereen kan voor zichzelf bepalen of hij wel of geen donor wordt en of hij wil dat hier wel of niet voor betaald wordt en zo een mogelijk hogere erfenis nalaat. Dit is een gevoelig onderwerp, dat beseffen wij nogmaals goed. Maar daarbij moet je juist niet anderen je eigen moraal op willen liggen leggen."

"Overheid een plobleem"

Ook in het geval van orgaandonatie is de overheid dus het probleem, en niet de oplossing. Het is de overheid geweest die orgaandonatie mogelijk heeft gemaakt, maar alleen op voorwaarde dat het gratis gebeurt. Deze situatie heeft ertoe geleid dat veel mensen ervan afzien om zich als donor in te schrijven. Het gevolg is schrijnend: er sterven nu onnodig veel mensen in afwachting van een donororgaan. D66 stelt nu een typische overheidsoplossing voor: voer de dwang op totdat je je zin krijgt. Een oplossing met minder overheid zal echter direct effect hebben: schaf de eis af dat orgaandonatie verplicht kosteloos moet zijn en de wachtlijsten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Aldus de Libertarische partij.

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
blog comments powered by Disqus
Terug naar boven