Nieuwe partijen uitgelicht: De Piratenpartij

Door in Nieuws

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni zal Nederland Kiest nieuwe partijen uitlichten op de site. Vandaag de Piratenpartij Nederland.

De partij is een zusterpartij van de Piratenpartij in Zweden en bestaat al meer dan drie jaar. Op 10 maart dit jaar is de partij officieel opgericht wegens deelname aan de verkiezingen.

In Duitsland haalde de Piratenpartei bij de parlementsverkiezingen 2% van de stemmen. Dat was niet genoeg voor de kiesdrempel. De Nederlandse partij hoopt op 5 zetels, laat een woordvoerder aan Nederland Kiest weten: "Men laat zich hier niet terughouden door een kiesdrempel. Wij rekenen op 5 zetels." Die stemmen willen ze gaan binnenhalen bij IT'ers, jongeren en niet-stemmers, maar de campagne richt zich op iedereen.

Auteursrechten

Het is evident dat de partij een en ander wil veranderen op regels gerelateerd aan IT: bescherming van burgerrechten zowel online als offline, hervorming van auteursrechtwetgeving en hervorming, zo niet afschaffing van patenten.

De partij vindt dat diverse vormen van immateriƫle rechten afzonderlijk van elkaar moeten worden bekeken. Op dit moment stelt de partij dat softwarepatenten direct afgeschaft moeten worden.

Ook wordt er gekeken naar een alternatief voor farmaceutische patenten. Daarmee kan volgens de partij mensenlevens worden gered, innovatie worden bevorderd en geld worden bespaard.

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven