Nog een kleine twee uur

Door in Nieuws

Tot nu toe heeft 48 procent van de Nederlanders zijn stem uitgebracht.

Nederland gaat vandaag naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen.

De stembureaus zijn sinds 07.30 uur geopend. Tot 21.00 uur kunnen ruim twaalf miljoen kiesgerechtigden hun stem uitbrengen. Alleen op Schiphol konden kiezers al eerder hun stem uitbrengen, vanaf 05.00 uur.

Propvol

In sommige stembureaus zijn er problemen door propvolle stembussen. De stembiljetten zijn zo groot dat de bussen al snel tot de rand toe gevuld zijn. Bij de Kiesraad zijn er inmiddels vijf of zes gemeenten bekend waar er er problemen zijn. Het gaat onder meer om de Zeeuwse plaatsen Sluis en Bruinisse, het Gelderse Renkum en Heerlen in Limburg.

Het is voor het eerst dat partijen 50 tot 80 kandidaten op de lijst mogen zetten en daarom zijn de biljetten zo groot. Ook kunnen burgers met hun stempas binnen hun eigen gemeente in alle stemlokalen stemmen. Er is daardoor een minder evenwichtige verdeling van de stemlokalen.

De Kieswet verbiedt het tussentijds legen van de stembussen. Gemeenten kunnen alleen de stembiljetten aandrukken aandrukken of nieuwe 'kliko's' laten komen.

Stations

De laatste peilingen wijzen erop dat het een spannende strijd wordt. Het verschil tussen de VVD en de PvdA is de afgelopen dagen kleiner geworden. Grote vraag is wat de grote groep zwevende kiezers gaat doen.

Op Schiphol was om 05.00 uur al een stembureau open, zowel voor werknemers als reizigers. Die moeten dan wel in hun woonplaats hun stempas hebben omgezet in een kiezerspas.

Op stations kan ook een stem worden uitgebracht. De NS heeft op 45 stations een stemlokaal neergezet.

Potlood

Net als bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart moet er naast de stempas een identiteitsbewijs getoond worden. Het id-bewijs mag vijf jaar verlopen zijn.

Omdat geen gebruik wordt gemaakt van stemcomputers en met het rode potlood wordt gestemd, worden de eerste uitslagen pas laat vanavond verwacht.

Controleren

Twaalf inspecteurs van de OVSE zullen controleren of de verkiezingen ordentelijk verlopen. Vier jaar geleden gebeurde dat ook.

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven