Oud-minister Veerman kritisch over eigen CDA

Door in Nieuws

Oud-minister van Landbouw Cees Veerman is kritisch over zijn eigen partij, het CDA.

Op de website van Natuurmonumenten, waarvan Veerman voorzitter is, blijkt hij dat hij "nogal teleurgesteld" is in het landbouw- en natuurbeleid van het CDA.

Veerman doet in het interview een oproep om met het 'groene hart' te stemmen.

Uit een analyse door Natuurmonumenten van het stemgedrag van Kamerfracties rond moties die de afgelopen jaren van belang waren voor natuur en landschap, blijkt dat GroenLinks en de Partij voor de Dieren het beste scoren en de VVD en de PVV het slechtst. Na die twee partijen en Rita Verdonk, scoort Veermans eigen CDA het slechtst.

In het interview bij het onderzoek zegt Veerman dat het voor natuur en landschap zeker uit maakt op welke partij je stemt, ook al zegt elke partij dat het beste voor te hebben met de natuur.

Waargemaakt

"Kijk maar eens naar wat er beloofd wordt en wat daarvan wordt waargemaakt. Een belangrijke opgave is dat we komen tot een nieuwe harmonie in het landelijk gebied tussen landbouw en natuur. Ik ben wat dat betreft nogal teleurgesteld in mijn eigen partij, het CDA."

"Dat is bij uitstek de partij die zich hiervoor zou moeten inzetten. Maar in plaats van te zoeken naar oplossingen zie ik een verscherping van de tegenstellingen. Dat is bijvoorbeeld een onderwerp waar je verschillen ziet bij de partijen. Als het om de natuur gaat, valt er dus zeker wat te kiezen", aldus Veerman.

Stemgedrag

Natuurmonumenten analyseerde het stemgedrag van de politiek partijen bij moties in de Tweede Kamer en daaruit blijkt dat partijen als GroenLinks, Partij voor de Dieren, D66 en SP hoog scoren in het opkomen voor natuur en landschap. Partijen die duidelijk laag scoren zijn VVD, PVV, Rita Verdonk, CDA en SGP. Daartussenin zitten PvdA en ChristenUnie.

De partijen die slecht scoren doen dat volgens Natuurmonumenten met ''als dominante reden'' dat natuur en landschap de economische groei in de weg zit.

"CDA en SGP stemmen ook vaak vanwege het agrarisch belang tegen natuur en landschap, maar scoren iets minder slecht, omdat ze vanwege hun principe van rentmeesterschap soms groene moties steunen", aldus Natuurmonumenten.

Bron: ANP/nu.nl

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven