Pechtold: VVD moet niet pronken met PVV

Door in Nieuws

De VVD moet ophouden te "koketteren" met een eventueel samengaan met de PVV van Geert Wilders na de verkiezingen en kiezen voor een nieuw paars kabinet.

Dat zei D66-leider Alexander Pechtold vanochtend in het tv-programma Goedemorgen Nederland.

Pechtold noemde de houding van de VVD ten opzichte van de PVV "gevaarlijk". Volgens hem discrimineert de partij van Wilders. Nederland zou in het buitenland een slechte indruk maken als de PVV in de regering komt, aldus de D66-leider.

Volgens Pechtold is een 'nieuw-paars' mogelijk. Hij verwacht dat de PvdA het voorstel tot een nieuw toptarief van 62 procent zal laten vallen. Met VVD-leider Mark Rutte valt wel te praten over ingrepen in de hypotheekrenteaftrek, denkt Pechtold.

Beroep doen

Als er na de verkiezingen een paars kabinet van D66 met VVD, PvdA en GroenLinks wordt geformeerd, denkt Pechtold eraan oud-minister Hans Wijers te benaderen voor een functie. "Als D66 zouden we dan een beroep op hem kunnen doen", zei Pechtold. Wijers, nu topman van chemieconcern Akzo Nobel, was in het eerste paarse kabinet van 1994 tot 1998 minister van Economische Zaken.

Bij een nieuw paars kabinet wordt Pechtold geen minister, maar blijft hij Kamerlid. Volgens hem is een "sterke Kamer" nodig om tegenwicht te geven aan Geert Wilders en Emile Roemer (SP). Hij vindt dat ook andere politiek leiders, zoals Job Cohen (PvdA), in de Kamer moeten zitten. Alleen Rutte mag, als premier, wat hem betreft regeringsleider worden.

Of de rol van Jan Peter Balkenende van het CDA is uitgespeeld omdat de partij het niet goed doet in de peilingen, weet Pechtold niet. Wel zei hij dat het hem niet prettig zou lijken dat als het hemzelf zou betreffen, zijn achterban daarover openlijk zou speculeren.

Bron: AD/ANP

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven