Downloaden
Downloaden
Flickr / nrkbeta / cc by-sa 2.0

Piraten: Downloadheffing SP lastenverzwaring

Door in Nieuws

De Piratenpartij zegt dat de door de SP voorgestelde 'jij-bent-piraat-heffing' overbodig is en haar doel voorbij schiet. Volgens de partij wordt het auteursrecht gebruikt als wapen in een oorlog tegen de nieuwe cultuur.

De SP wil de auteursrechtenlobby tegemoetkomen met een extra belasting die geheven wordt op alle apparatuur die muziek en films kan afspelen.

De Piratenpartij vind het niet wenselijk om elke industrie te subsidiëren waarvan het verdienmodel door de technologie is ingehaald. "Bovendien wordt een aanzienlijk deel van de jij-bent-piraat-heffing onterecht geïnd", zeggen ze.

'Sponsoren entertainmentindustrie'

"Consumenten die hun eigen CD's of downloads naar hun MP3-spelers en mobiele telefoons overzetten moeten meerdere malen betalen voor hetzelfde product; ze hebben de muziek al gekocht en moeten vervolgens bij ieder nieuw apparaat opnieuw voor diezelfde muziek betalen. Zelfs consumenten die hun apparaten gebruiken om er hun eigen foto's, vakantiefilms of administratie op te plaatsen worden gedwongen de entertainmentindustrie te sponsoren."

Lastenverzwaring

De piraten zeggen dat de jij-bent-piraat-heffing van de SP voor alle burgers een lastenverzwaring met zich meebrengt: "Het beloont de auteursrechtenindustrie voor tien jaar juridische stagnatie in plaats van commerciële innovatie. De SP miskent hiermee ook de werkelijke aard van het conflict dat er gaande is: het is een strijd van de grootverdieners van het oude model, die lange tijd konden bepalen welke culturele uitingen verspreid werden en welke niet, tegen het nieuwe vrije model, waarin iedere consument zelf kan bepalen welke artiesten hij wil horen en welke schrijvers hij wil lezen."

De Piratenpartij wil het auteursrecht voor commercieel gebruik terugbrengen naar 5 jaar, en het delen van auteursrechtelijk beschermde werken toestaan voor niet-commercieel gebruik. Ook sites zoals The Pirate Bay blijven wat de Piratenpartij betreft gewoon legaal en toegankelijk.

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
blog comments powered by Disqus
Terug naar boven