Collegezaal
Collegezaal
Flickr / svid / cc by-sa 2.0

Piratenpartij wil colleges online

Door in Nieuws

De Piratenpartij roept onderwijsinstellingen op om vanaf het nieuwe collegejaar alle colleges op te nemen en online te plaatsen. Hogescholen en universiteiten worden met publiek geld bekostigd. Colleges horen dan ook voor iedereen toegankelijk te zijn. Door ze online te publiceren, kan de kennis aan een breder publiek beschikbaar gesteld worden.

Het online publiceren van alle colleges heeft meer voordelen.

Van elkaar leren

Docenten kunnen voor het eerst eenvoudig zien hoe collega's op andere universiteiten de stof doceren. Zij kunnen goede presentaties van elkaar gebruiken en zo van elkaar leren. Docenten kunnen ook eenvoudig zien wat collega's in hetzelfde onderwijsprogramma hebben gedoceerd, zodat vakken beter op elkaar kunnen aansluiten.

Studenten krijgen de mogelijkheid om de kwaliteit van de onderwijsprogramma's die ze willen volgen vooraf te controleren. Zij kunnen de keuze van hun vakken daarop aanpassen. Studenten die meer onderwijs willen volgen, kunnen (zij het op afstand) vakken volgen die op hetzelfde moment gegeven worden, of waarvoor de reistijd te lang zou zijn.

Studiekeuze

Aankomende studenten kunnen daadwerkelijk op basis van onderwijskundige en inhoudelijke argumenten hun studiekeuze maken. Zij zijn niet meer afhankelijk van de reclamefolders van de onderwijsinstellingen.

Een leven lang leren wordt met het online publiceren van alle colleges sterk vereenvoudigd. Werkenden kunnen zich eenvoudig in de avonduren bijscholen door colleges online te volgen. Geïnteresseerden kunnen hun honger naar kennis stillen.

De Piratenpartij wil dat onderwijsinstellingen hun colleges onder een vrije licentie beschikbaar stellen. Op die manier kunnen ook derden onderdelen van de colleges gebruiken om nieuw lesmateriaal te maken.

Wetsvoorstel

Wanneer de onderwijsinstellingen hun colleges niet uit vrije wil onder een vrije licentie beschikbaar stellen, zal de Piratenpartij in de Tweede Kamer een wetsvoorstel indienen. Daarin wordt geregeld dat het onder een vrije licentie beschikbaar stellen van alle colleges een voorwaarde is voor overheidsbekostiging.

De Piratenpartij is een voorstander van het kopiëren van goede ideeën. Zij roept dan ook alle andere politieke partijen op zich achter dit voorstel te scharen en ideeën ter verbetering van dit voorstel aan te dragen.

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
blog comments powered by Disqus
Terug naar boven