Privacy breekpunt voor Piratenpartij

Door in Nieuws

De nieuwe Piratenpartij zal in de Tweede Kamer geen concessies doen op het gebied van privacy en burgerrechten.

Dat maakte de kapitein ofwel de partijvoorzitter Samir Allioui maandag bekend tijdens de presentatie van zijn partij.

De partij wil een spreekbuis zijn voor de hedendaagse netwerkgeneratie, vooral jongeren die veel achter de computer zitten. De 'mindset' van de huidige politici is volgens Allioui -die tevens lijsttrekker is- nog te veel gericht op een geïndustrialiseerde samenleving, terwijl Nederland tegenwoordig een informatiemaatschappij is. "Deze cultuur van jongeren dreigt bijna gecriminaliseerd te worden", zei Allioui die vooral de voordelen van de informatiesamenleving wil uitbuiten.

Patenten

De partij eist daarom een drastische hervorming van het auteursrecht en patentenstelsel. "We willen naar een vrije informatiesamenleving", zei Allioui daarover. Het huidige stelsel van patenten staat innovatie volgens hem danig in de weg, omdat het mensen belemmert om bestaande producten snel te kunnen verbeteren.

De hervorming van dit patentenstelsel en het auteursrecht is daarom een van de punten waarop de partij geen concessies zal doen. Zo bepleiten de piraten een afschaffing van het auteursrecht voor niet-commerci├źle doeleinden en wordt het gratis uitwisselen van muziek en films op internet niet verboden.

Privacy

Ook de privacy is een breekpunt. De bestaande privacywaakhond het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) doet op dit punt te weinig en is een 'tandenloze tijger'. "Die zouden we graag tanden willen geven." Zo bleef het CBP volgens de piraten bijvoorbeeld muisstil rondom het 'spionagekastje' van de kilometerheffing.

Het programma van de partij is nog niet helemaal uitgekristalliseerd. De piraten willen nadere afstemming met hun zusterpartijen in het buitenland. Ook Zweden en Duitsland kennen een piratenpartij: in Zweden wist de piratenpartij bij de Europese verkiezingen zeven procent van de stemmen te halen.

Het Zweedse succes denkt Allioui niet te kunnen evenaren. "Wij gaan voor zoveel mogelijk zetels." Zetels zijn overigens niet het doel, voegde hij daar aan toe, maar 'een medium'. Overigens zal de partij niet alleen op internet campagnevoeren. "We laten ook old fashioned flyers en posters drukken."

Bron: Novum

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven