Diederik Samsom
PvdA-leider Samsom bij bijeenkomst over toekomst Nederland
Flickr / pvdanl / cc by 2.0

PvdA: 'Nederland Sterker en Socialer'

Door in Nieuws

De PvdA heeft haar verkiezingsprogramma, met de titel 'Nederland Sterker en Socialer', klaar. De partij wil de economie versterken, banen scheppen en de lasten eerlijker verdelen.

Diverse maatregelen uit het Vijfpartijenakkoord moeten worden teruggedraaid. Allerlei maatregelen moeten zorgen voor miljarden euro's aan investeringen.

Hieronder een bloemlezing van de plannen uit het verkiezingsprogramma, dat volgens de PvdA "een solide groeiagenda voor de toekomst" is.

BTW

De socialisten willen af van de verhoging van de BTW.

Zorg

Er mag geen marktwerking zijn in de zorg.

Belasting woon-werkverkeer

De belasting van de vergoeding van het werk-woonverkeer gaat de prullenbak in.

Ontwikkelingssamenwerking

0,7 procent van het bruto binnenlands product moet worden besteed aan ontwikkelingssamenwerking.

Hypotheekrente

De hypotheekrenteaftrek moet in stappen worden verlaagd naar een voor ieder gelijk tarief van 30 procent. De woningschuld, waarover rente mag worden afgetrokken, gaat naar beneden.

AOW

De AOW-leeftijd gaat omhoog naar 67, maar anders dan in het Vijfpartijenakkoord. In 2017 moet de leeftijd met een half jaar stijgen, en in 2020 nog eens. In 2025 moet het 67 zijn.

Ontslagrecht

Het ontslagrecht moet worden vereenvoudigd. Wanneer iemand ziek is, wordt het loon nog maar één jaar doorbetaald. Dat in plaats van twee jaar. Mensen die een salaris hoger dan 150.000 euro hebben krijgen te maken met een extra belastingtarief van 60 procent.

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
blog comments powered by Disqus
Terug naar boven