PvdA past bezuinigingsplannen aan

Door in Nieuws

Geen koerswijziging, maar toch een wijziging. De Partij van de Arbeid heeft drie weken voor de verkiezingen zijn bezuinigingsplannen aangepast.

Net als de andere grote partijen wil ook de PvdA de komende kabinetsperiode al beslissingen nemen over in totaal 30 miljard aan bezuinigingen.

PvdA-leider Job Cohen blijft het nog steeds zeggen: hij wil de economie niet kapotbezuinigen, maar hij vond toch dat er een tandje bij moest.

Eurocrisis

De politicus zegt dat het te maken heeft met de eurocrisis. Volgens hem moet Nederland ook bezuinigen als andere landen dat ook moeten doen. Hij heeft het programma "doorgeakkerd" en daaruit kwam het idee om 10 miljard extra te bezuinigen.

Kritiek

Ook het CDA wil 30 miljard bezuinigen, net als de VVD. De verschillen zitten hem in het tempo en de vraag waarop je bezuinigt.

Balkenende en Rutte vinden elkaar gelijk in hun kritiek op de aanpassing van het PvdA-programma. Rutte: "Dit is een partij die duidelijk in de war is. Ze geloven niet meer in hun eigen programma. Ze presenteren drie week geleden een verkiezingsprogramma en dat ligt nu al weer bij het grof vuil. Er komen nu allerlei vage idee├źn over hoe op langere termijn de zaken financieel gezond moeten worden en dat wordt niet ingevuld."

Onverantwoord

Balkenende vind het onverantwoord: "Ik heb eens gekeken naar wat men nu in feite naar voren brengt. Het zijn invullingen van ombuigingen die pas na 2015 worden gerealiseerd. Dat betekend dat er geen extra euro wordt omgebogen tot 2015."

Volgens Cohen doet zijn partij bijvoorbeeld namelijk meer aan de koopkracht dan de VVD en het CDA.

Overmorgen komt het Centraal Planbureau met de rapportcijfers voor de partijen.

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven