PvdA-prominenten: coalitie GrLinks, SP, D66

Door in Nieuws

Volgens Ed van Thijn en Jan Pronk moet PvdA-lijsttrekker Cohen zich uitsrpeken voor een coaltie met GrLinks, SP en D66.

In een interview met NU.nl zeggen de oud-burgemeester en oud-minister:

"Cohen zou zich moeten opwerpen als de leider van links. Hij moet nooit accepteren dat GroenLinks en de SP in een formatie zomaar kunnen worden weggezet, zoals dat in de vorige formatie is gebeurd."

"Samen sta je sterk", legt Pronk uit. "Er zal geen linkse meerderheid komen, maar je moet wel samen een blok vormen om als progressieven aan te geven wat je wil."

Logisch

De politici vinden dat D66 een logische volgende keuze is voor de vorming van een coalitie wanneer de PvdA als grootste uit de bus komt. Van Thijn: "Cohen moet zich dan ook inzetten voor staatkundige hervormingen, zoals een door het volk gekozen formateur."

Mochten PvdA, GroenLinks, SP en D66 nog geen meerderheid in de Kamer hebben, dan is volgens Van Thijn het CDA een beter alternatief dan de VVD. "De VVD is bijna zo rechts als Wilders. Die zouden dus van heel ver moeten komen om een nieuwe paarse coalitie mogelijk te maken."

Van Thijn denkt dat ondanks de val het kabinet het CDA toch een betere keus is dan de VVD. "Maar dan een CDA zónder Balkenende."

Bron: NU.nl

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven