Mei Li Vos
Mei Li Vos
Flickr / pvdanl / cc by 2.0

PvdA: schaf urencriterium zzp'ers af

Door in Nieuws

De Partij van de Arbeid wil het urencriterium van 1225 uren voor zzp'ers afschaffen. Zelfstandigen moeten nu aan de Belastingdienst bewijzen dit aantal uren per jaar aan hun ondernemende activiteiten te hebben besteed, willen ze aanspraak maken op fiscale kortingen als de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. "Dit leidt tot grote administratieve lasten en ontevredenheid onder de zzp'ers", zegt de PvdA.

'Doorn in oog'

Mei Li Vos, kandidaat-Kamerlid: "Deze administratieve lasten zijn voor de zzp'er een doorn in het oog. Het criterium is ooit ingesteld om te kunnen controleren op schijnzelfstandigheid: mensen die niet als zelfstandige werken maar wel proberen te profiteren van deze fiscale kortingen. De effectiviteit van het instrument lijkt echter beperkt; met een trucje kun je eenvoudig laten geloven dat je veel uren in het zzp-schap hebt gestoken."

Winst

De PvdA stelt voor om in plaats van het urencriterium te gaan werken met een zzp-criterium gebaseerd op winst. Het voordeel is een betere handhaafbaarheid, minder administratieve lasten, en de mogelijkheid voor deeltijd-zzp’ers om geleidelijk over te stappen naar een voltijds bestaan als zelfstandige.

Vos: "Je ziet dat door de economische crisis steeds meer mensen 'bij gaan klussen' als zzp’er. Op termijn willen die misschien wel doorgroeien in het ondernemerschap. Dit moet je ook willen ondersteunen. Daarom kiezen wij voor een criterium gebaseerd op winst. Dat stimuleert ook nog eens succesvol ondernemerschap."

Al eerder pleitte de PvdA er voor om schijnzelfstandigheid die leidt tot oneerlijke concurrentie, zoals in de bouw nogal eens voorkomt, aan te pakken.

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
blog comments powered by Disqus
Terug naar boven