Collegezaal
Collegezaal
Flickr / svid / cc by-sa 2.0

PvdA wil oplossing langstudeerboete

Door in Nieuws

De Kamer komt waarschijnlijk volgende week donderdag terug van reces om te debatteren over de langstudeerboete. In dat debat moet een financiële dekking gevonden worden voor het wegvallen van de langstudeerboete. De PvdA nodigt alle partijen die voor het afschaffen van de boete zijn, uit om samen tot een goede oplossing te komen.

Eens worden

PvdA Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing: “We zien dat alle partijen nu met hun eigen voorstellen komen, maar het is vooral belangrijk dat we het eens worden over een oplossing. Pas dan helpen we de studenten uit de brand. Daarom hopen we komende week in overleg met de andere partijen overeenstemming te vinden over de dekking.”

Gisteren bleek dat er voor het eerst een Kamermeerderheid was voor het PvdA voorstel om de staatssecretaris op te dragen de invoering van de langstudeerboete op te schorten tot na de formatie van een nieuw Kabinet. De staatssecretaris liet gisteravond via de media weten de wens van de Kamer niet uit te voeren, waarna de PvdA een spoeddebat heeft aangevraagd. Jadnanansing: “In mijn voorstel draagt de Kamer de staatssecretaris op met een plan te komen. Dat heeft hij geweigerd. Daar wil ik opheldering over, maar in de tussentijd moeten we als Kamer in overleg treden en samen verantwoordelijkheid nemen voor de situatie die nu is ontstaan. Voor mij is het onbestaanbaar dat al die studenten over twee weken getroffen worden door een boete.”

Dat deze discussie nu opspeelt is opmerkelijk. Een maand geleden initieerde de PvdA een voorstel tot het opschorten van de langstudeerboete. De partij wist toen geen meerderheid te verkrijgen, omdat GroenLinks, D66 en het CDA de langstudeerboete nog steunden. Jadnanansing: "Inmiddels hebben D66, GroenLinks en het CDA een pirouette gemaakt en steunen ze mijn streven om studenten te behoeden voor een boete van 3000 euro. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald."

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
blog comments powered by Disqus
Terug naar boven