PvdA wil uit JSF-project stappen

Door in Nieuws

Het lijkt erop dat de PvdA wil dat Nederland uit de testfase van de Joint Strike Fighter (JSF) stapt.

PvdA-Tweede Kamerlid Angelien Eijsink wil van demissionair minister Eimert van Middelkoop (Defensie) weten hoeveel dat zou kosten.

Ze vroeg dat donderdag aan het begin van een overleg in de Tweede Kamer. Ze wees op de grote vertragingen en financiƫle overschrijdingen in de ontwikkeling en productie van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig.

Tot grote irritatie van het CDA, VVD, ChristenUnie en de SP weigerde Eijsink echter te bevestigen dat de PvdA inderdaad van het eerste en mogelijk het tweede JSF-testtoestel afwil.

Vorig jaar april besloot het kabinet, na veel geruzie in de coalitie van toen nog CDA, PvdA en ChristenUnie, om het eerste JSF-testtoestel onder voorwaarden aan te schaffen. Een besluit over een tweede testtoestel werd uitgesteld, evenals een definitief besluit om de JSF als opvolger van de verouderde F-16 te kiezen.

Meerderheid

De PvdA is cruciaal in deze kwestie voor een parlementaire meerderheid. SP-Tweede Kamerlid Krista van Velzen riep de PvdA donderdag opnieuw op de stekker uit het project te trekken. De SP, GroenLinks en ook de PVV zijn tegen de aanschaf van het hypermoderne toestel.

Het CDA, de VVD en de ChristenUnie hekelden juist een mogelijke terugtrekking van de PvdA. Zij vinden dat de sociaaldemocraten zich moet houden aan de eigen motie. Die hield in dat alvast opdracht werd gegeven om het eerste testtoestel te bestellen en betalen, maar dat Nederland daarop later nog terug kon komen.

Geluidsbelasting

PvdA'er Eijsink hamerde er donderdag op dat tot nu toe aan geen enkele voorwaarde is voldaan. Zo is de geluidsbelasting nog vaag en is ook de kostprijs van het eerste toestel nog steeds niet bekend.

Door alle vertragingen en tegenslagen verwacht de PvdA dat de stuksprijzen alleen nog maar hoger worden.

Zonde

CDA, VVD en ChristenUnie wezen erop dat deze informatie in juni wordt verwacht en dat het demissionaire kabinet al had gezegd geen besluiten over een tweede toestel te nemen. Uitstappen uit de testfase vinden ze zonde van het geld.

Ze verweten de PvdA, die dit debat erdoor drukte, nog voor de verkiezingen een punt te maken om nog eens 500 miljoen euro extra op het budget van Defensie te kunnen korten.

Bron: NU.nl/ANP

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven