Herman Tjeenk Willink
Herman Tjeenk Willink
Flickr / roel1943 / cc by-nc 2.0

PvdA'er Tjeenk Willink informateur

Door in Nieuws

Herman Tjeenk Willink, vicepresident van de Raad van State, wordt de nieuwe informateur.

Koningin Beatrix heeft Willink, die door de media wel eens 'onderkoning van Nederland' wordt genoemd, gevraagd om "op korte termijn te informeren over de stappen die moeten worden gezet om te komen tot de vorming van een kabinet dat kan rekenen op een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal."

De vorige informateur, Uri Rosenthal, adviseerde de koningin om twee informateurs aan te stellen: één van VVD- en één van PvdA-huize. Dat advies kreeg steun van VVD, PvdA, CDA een GroenLinks. Toch is Tjeenk Willink de enige informateur. De vicepresident is lid van de PvdA, maar staat uit hoofde van zijn functie 'boven de partijen'.

Blij

D66-voorman Alexander Pechtold is blij met de nieuwe functie van Willink. Volgens Pechtold is het "een logische keuze die past bij de patstelling waarin we ons bevinden".

Ook GroenLinks-leider Femke Halsema is positief. "Het is goed dat iemand die verder van de partijpolitiek staat en goed is ingevoerd in de dossiers, nu gaat onderzoeken wat de route moet zijn naar de vorming van een stabiele coalitie."

Herman Tjeenk Willink was al een keer eerder informateur. Hij leverde in 1994 een belangrijke bijdrage aan de vorming van het eerste Paarse kabinet.

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven