Mensje van Keulen
Schrijfster Mensje van Keulen in november 1983
Nationaal Archief / cc-by-sa

Partij voor de Dieren presenteert kandidatenlijst Europese Parlementsverkiezingen

Door in Nieuws

Het partijcongres van de Partij voor de Dieren heeft de kandidatenlijst vastgesteld voor de Europese verkiezingen. Lijsttrekker wordt het Groningse Statenlid Anja Hazekamp.

Internationale kandidaten

De lijst valt op door het grote aantal lijstduwers uit binnen- en buitenland. Dat laatste is een primeur, de Partij voor de Dieren presenteert niet alleen Nederlandse kandidaten, maar ook kandidaten uit andere Europese landen en zelfs kandidaten uit de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Voor zover bekend is dat nog niet eerder voorgekomen.

Prijswinnaars

Als lijstduwers zijn onder meer winnaars van de PC-Hooftprijs Maarten Biesheuvel en A.F. Th. van der Heijden bereid gevonden. Jan Siebelink, winnaar van de AKO literatuurprijs wilde eveneens graag op de lijst, zo ook Mensje van Keulen.

Uit de wetenschap zijn er professor Peter Nicolaï, Nederlands topadvocaat Staats- en Bestuursrecht, professor Ewald Engelen, een van de initiatiefnemers van het Burgerforum EU en lijstduwer van het eerste uur professor Paul Cliteur. Daarnaast zijn er lijstduwers als Annemarie Postma, schrijfster, Guido Weijers, cabaretier, Jan-Peter Cruiming, ondernemer, Babette van Veen, actrice en Eddy Terstall, filmmaker en columnist.

Het liefst had de Partij voor de Dieren met een PAN-Europese lijst meegedaan, samen met Europese zusterpartijen, maar dat is binnen de Europese Unie nu niet mogelijk. Wel blijkt de Kieswet ruimte te bieden voor het op de kieslijst plaatsen van buitenlandse burgers, zelfs uit landen buiten de Europese Unie. Een mogelijkheid die niet eerder werd opgemerkt, maar die door de Kiesraad bevestigd is. De Kiesraad is na de aanvankelijke schriftelijke toestemming onzeker geworden over deze primeur en studeert nog op de Kieswet.

Naast Europese kandidaten, zal Tom Regan, Amerikaans filosoof en grondlegger van het begrip dierenrechten, als lijstduwer optreden. Datzelfde geldt voor de Canadese filosoof professor Will Kymlicka en de Zuid-Afrikaanse schrijver John. M. Coetzee, waarschijnlijk de eerste Nobelprijswinnaar ooit op een Europese kieslijst.

Download het verkiezingsprogramma »

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
blog comments powered by Disqus
Terug naar boven