PVV: één publiek tv-net, weg met Wereldomroep

Door in Nieuws

De PVV wil dat er nog één publiek tv-net overblijft en de Wereldomroep wordt geschrapt.

Het geld dat zo vrijkomt wil de partij besteden aan het betaalbaar houden van de zorg.

Het inkrimpen van de publieke omroep is een van de speerpunten in het verkiezingsprogramma dat de partij eerdaags presenteert. Wilders heeft zijn programma laten doorrekenen door het Centraal Planbureau.

Wilders vindt dat de publieke zenders nu met subsidie van de overheid oneerlijke concurrentie voeren met commerciële zenders. "Beter op dit soort zaken bezuinigen dan op de zorg", aldus Wilders. De PVV-leider erkent dat de rigoureuze inkrimping van het aantal publieke zenders niet voldoende geld vrijmaakt om eigen risico en premies van de zorg op het huidige peil te houden. "Daarvoor is meer geld nodig, maar we doen ons best", zegt Wilders vandaag in het AD.

De PPV is overigens niet de enige partij die wil snijden in de publieke omroep. Ook GroenLinks en VVD pleiten voor een inkrimping naar twee televisiezenders. Eerder ging het gerucht dat D66, dat naar eigen zeggen voor kwaliteit gaat, eveneens de wereldomroep wilde afschaffen, maar dat plan haalde het verkiezingsprogramma niet.

Andere partijen, waaronder het CDA en PvdA, pleiten voor het behoud van de publieke omroepen mits met een groot bereik. Volgens het CDA zouden deze omroepen wel moeten worden afgerekend op het aantal leden. Ledenomroepen zouden zelfs moeten fuseren als dit winst oplevert.

Bron: ANP

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven