PVV wil regeren

Door in Nieuws

De PVV is na ruim drie jaar 'oefenen' in de Tweede Kamer klaar om te gaan regeren.

"Het moet er maar eens van komen. We willen ministers leveren", zei PVV-leider Geert Wilders vrijdag bij de presentatie van het verkiezingsprogramma van de PVV.

Maar als een plekje in de regering er voor de PVV niet in zit, wil Wilders kiezen voor het Deense model. Dat zou inhouden dat hij gedoogsteun geeft aan een minderheidskabinet.

"Dat zou eventueel een centrumrechts kabinet kunnen zijn", aldus Wilders in een verwijzing naar de combinatie CDA-VVD. Hij legde uit dat hij daar wel wat voor terugwil: invloed op het regeringsbeleid.

"Zonder dat gaan we geen kabinet steunen waar we niet in zitten. Maar de boodschap is: stem PVV, want we willen regeren." Wilders wees erop dat meerdere linkse partijen een kabinet met de PVV hebben uitgesloten, de PVV heeft dat niet gedaan. Het enige breekpunt voor regeringsdeelname is een verhoging van de AOW-leeftijd naar 67.

Wilders haalde in zijn persconferentie hard uit naar het Centraal Planbureau, dat alle verkiezingsprogramma's, ook dat van de PVV, doorrekent.

Milieuclub

Het CPB is volgens Wilders een instituut dat door PvdA-economen wordt geleid en dat bovendien samenwerkt met "een of andere milieuclub die kijkt of wij wel aan de idee├źn van charlatan Al Gore voldoen". Wilders doelt daarmee op het Planbureau voor de Leefomgeving.

Wilders gaf aan dat hij 21 miljard wil bezuinigen de komende vier jaar en tegelijk 5 miljard wil investeren in infrastructuur, in tienduizend extra verpleegkundigen met hogere salarissen en door het eigen risico in de zorg niet te verhogen. Hij wil bovendien de inkomstenbelasting in de tweede schijf verlagen.

Wilders wil verder een quotum van maximaal duizend asielzoekers per jaar, een stop op immigranten uit islamitische landen en niet-Nederlanders uitzetten na een misdrijf. Migranten krijgen de eerste tien jaar geen uitkering.

Bindend referendum

Verder wil hij een bindend referendum, moeten rechters en officieren van justitie gekozen worden door de bevolking, kan de Eerste Kamer afgeschaft en de Tweede Kamer in omvang worden teruggebracht naar honderd leden.

Bovendien moeten alle politici 20 procent salaris inleveren en moet het koningshuis 20 procent toelage inleveren. Het staatshoofd mag wat Wilders betreft niet langer lid zijn van de regering.

PvdA

Het PVV-verkiezingsprogramma staat voor een totaal ander Nederland. Dat stelt de PvdA in een reactie op de gepresenteerde plannen. "Als je toevallig moslima bent, heb je niet de vrijheid om een hoofddoek te dragen. Als je toevallig in een buurt woont die verloedert, wil hij je niet helpen want hij bezuinigt de wijkaanpak weg. Als je in de schulden terechtkomt, geeft hij je geen hulp om er weer uit te komen. Dat is niet ons Nederland", stelt de PvdA in een verklaring.

"In ons Nederland krijgt iedereen dezelfde rechten en kansen en laten we niemand aan zijn lot over."

Bron: ANP

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven