Roemer, Halsema: voorkeur coalitie uitspreken

Door in Nieuws

Politieke partijen moeten zich vóór de verkiezingen uitspreken over de coalitie van hun voorkeur.

Dit zeggen Emile Roemer (SP) en Femke Halsema (GroenLinks). Beide partijen willen na 9 juni regeringsverantwoordelijkheid dragen om een rechts kabinet te voorkomen.

Halsema: "Met name het CDA en de PvdA moeten voorkeuren uitspreken. Ze hoeven niemand uit te sluiten, maar ze moeten aangeven in welke coalitie ze het liefst willen zitten. Dat de PvdA het in 2006 niet goed heeft gedaan, komt mede doordat die partij niet de bereidheid had duidelijkheid over een coalitie te geven. Daarmee werden ze uiteindelijk de bijwagen van het CDA. Dat kan weer gebeuren."

Roemer: "De PvdA zegt nu: kies de minister-president. Maar wat heb je eraan als Cohen straks premier is en VVD- of CDA-beleid gaat uitvoeren? Dat moeten mensen van tevoren weten. In haar programma is de PvdA behoorlijk naar links opgeschoven. Als ze dat willen uitvoeren, kan dat alleen als wij meedoen. Laat Cohen maar eens uitspreken dat als die kans er is, dat zijn voorkeur heeft."

Progressief

Halsema: "Voor mijn partij geldt: hoe progressiever, hoe liever. Daar noemen wij D66 ook bij. Met D66 heeft GroenLinks veranderingsgezindheid gemeen, met de SP het solidariteitsdenken."

Roemer: "Als wij straks met de progressieve partijen 76 zetels halen, dan vind ik dat we verplicht zijn om te kijken hoe wij er een zo sociaal mogelijke coalitie uit kunnen halen."

Bron: de Volkskrant

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven