Rotterdam wil stemdrama voorkomen

Door in Nieuws

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam heeft maatregelen genomen om herhaling van het stemdrama van maart te voorkomen.

Er komt een 'host' die stemmers ontvang, een looproute en instructiefilmpjes die van te voren op grote schaal worden verspreid. Aboutaleb heeft dat vandaag geschreven in een brief aan de gemeenteraad. In totaal zijn tijdens de Tweede Kamerverkiezingen ruim 3300 mensen in touw om de procedures in de Maasstad goed te laten verlopen. Dat waren er op 3 maart, bij de gemeenteraadsverkiezingen, 1250.

Nieuwe telmethode

Een controleteam bezoekt gedurende de hele dag van de verkiezingen alle stembureaus. Bovendien gaat de gemeente een nieuwe, meer efficiënte telmethode gebruiken, waardoor het tellen sneller en betrouwbaarder zal verlopen, zo meldt Aboutaleb.

In april kondigde de burgervader een aantal maatregelen aan voor de komende verkiezingen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen ontstond namelijk onrust omdat zich onregelmatigheden zouden hebben voorgedaan in een aantal stembureaus. Ook zou het nodige mis zijn gegaan tijdens het tellen van de stemmen. Een aantal dagen na de verkiezingen besloot Rotterdam alle stemmen te hertellen.

Looproute

In de stemhokjes geldt nu een verplichte looproute. In bureaus waar het de vorige keer misging worden extra toezichthouders ingezet. Ook wordt er een ochtend- en een avondploeg ingezet en is er een reservepool beschikbaar, mochten er mensen uitvallen. Naast vrijwilligers en ambtenaren, worden ook studenten ingezet.

Om de meer dan twaalfhonderd voorzitters van de stembureaus goed voor te bereiden, worden er uitgebreide instructiebijeenkomsten en trainingen georganiseerd. Hierbij worden ook praktijksituaties geoefend. Rotterdam maakt daarvoor gebruik van een modelstembureau.

Bron: AD/ANP

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven