Scepsis over VVD-plan kabinet voor 1 juli

Door in Nieuws

Verschillende partijen hebben twijfelachtig gereageerd op het plan van VVD-leider Rutte om vóór 1 juli een nieuw kabinet te vormen.

Dat zou betekenen dat het kabinet bliksemsnel in drie weken moet worden geformeerd.

PvdA-lijsttrekker Cohen spreekt van een "heel verstandig plan". "Maar het vraagt wel het nodige. Er moet ook een onderling vertrouwen zijn."

D66-leider Pechtold: "Er moet nogal wat water door diverse rivieren". Hij wil liever een goed kabinet. Femke Halsema van GroenLinks benadrukt dat de VVD zeker niet met de PVV moet onderhandelen. "Dat levert weken discussie en ruzie op."

Kort

Halsema is het met VVD-leider Rutte eens dat de kabinetsformatie vanwege de economische crisis niet te lang moet duren. Er komt ook geen uitgebreid regeerakkoord komen. "Geen regeerakkoord van negentig pagina's, maar alleen een kort regeerakkoord met de belangrijkste afspraken", aldus Halsema.

Rutte zei zondag tijdens het verkiezingsgala in Paradiso dat hij zo snel mogelijk, vóór 1 juli, een nieuw kabinet wil. Het nieuwe kabinet heeft dan nog tijd om een volwaardige begroting te presenteren op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september.

Tegenstellingen

In Engeland is het ook gelukt om binnen een aantal dagen een kabinet in elkaar te zetten. In Nederland is een coalitieland, waar het doorgaans langer duurt om een kabinet te vormen. De partijen moeten er in slagen om grote tegenstellingen te overbruggen. Het gaat vaak over meningsverschillen waarover ze elkaar in de verkiezingscampagne scherp over hebben aangevallen.

De kabinetsformatie van Balkenende IV (CDA, PvdA en CU) duurde zo'n drie maanden, van 25 november 2006 tot 22 februari 2007.

Bron: NOS Nieuws

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
Terug naar boven