Euro
Euro
Flickr / environmentblog / cc by-nc-nd 2.0

SCP steunt VVD-plan bijstand

Door in Nieuws

Mensen die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen, krijgen geen bijstand meer. Dat staat in een door de VVD ingediend wetsvoorstel.

Het vandaag gepubliceerde rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau steunt de insteek van de VVD. Het SCP toont aan dat slechte beheersing van de Nederlandse taal het vinden van en een baan in de weg staat.

Nederlandse taal

VVD-integratiewoordvoerder Cora van Nieuwenhuizen: "Mensen in de bijstand moeten zo snel mogelijk de overstap van bijstand naar een baan zetten. Nederlands spreken is daarvoor een essentiële voorwaarde, toont ook het SCP vandaag aan. Ons wetsvoorstel zorgt er voor dat mensen in de bijstand moeten aantonen dat zij de Nederlandse taal voldoende machtig zijn. Kunnen ze dat niet, dan zullen ze Nederlands moeten leren op straffe van een korting op de uitkering."

'Bijstand geen hangnet'

Het wetsvoorstel van de VVD zorgt ervoor dat uitvoerders ook daadwerkelijk deze sanctie toepassen. Volgens de partij een goede zaak, want het SCP rapport van heden laat ook zien dat uitvoerders vaak niet sanctioneren, hoewel daar wel aanleiding voor is. Van Nieuwenhuizen: "de bijstand dient een vangnet te zijn, geen hangnet. Alle betrokkenen moeten bijdragen aan een snelle stap van bijstand naar baan. De werklozen voorop, maar de uitvoerders daar vlak achteraan. Het SCP rapport toont aan dat ons wetsvoorstel dat zal faciliteren." Als de Kamer eenmaal terug is van reces, zal de VVD haast maken met de invoering van het wetsvoorstel, zo kondigt Van Nieuwenhuizen aan.

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
blog comments powered by Disqus
Terug naar boven