Bonaire
Vlag van Bonaire
Flickr / bradjward / cc by-nc 2.0

SP: Betaalbare energie bewoners Bonaire

Door in Nieuws

Gezinnen en kleine bedrijven op Bonaire dreigen meer dan 50 procent extra te moeten gaan betalen voor hun elektriciteit. Volgens SP-Kamerlid Ronald van Raak worden de mensen op Bonaire het slachtoffer van slecht beleid van minister van Economische Zaken Verhagen. Daarom vraagt hij de Nederlandse regering snel te komen met een oplossing, om te voorkomen dat deze eerste levensbehoefte voor mensen op Bonaire onbetaalbaar wordt.

Stijging 50 procent

Ecopower op Bonaire, dat in bezit is van Rabobank, mag de veel hoger uitgevallen exploitatiekosten met terugwerkende kracht doorberekenen aan het elektriciteitsbedrijf op Bonaire. Volgens de gedeputeerde van het eiland kunnen de elektriciteitskosten nu met meer dan 50 procent stijgen. Dat is volgens Van Raak onbehoorlijk en onverantwoord: "Bonaire kent veel armoede. Ook veel ‘stille armoede’, van mensen die moeten aankloppen bij familie en vrienden om het hoofd boven water te kunnen houden. Deze prijsstijging zal voor veel mensen op het eiland de druppel zijn die de emmer doet overlopen."

Weinig kennis Cariben

Bonaire is sinds 10 oktober 2010 onderdeel van Nederland. Volgens Van Raak is sindsdien veel misgegaan, ook in Nederland: "Bonaire wordt bestuurd vanuit de ministeries in Den Haag, waar heel weinig kennis en kunde is over dit Caribische eiland. Dikke boeken met regels zijn gestuurd en volle vliegtuigen met ambtenaren. Heel veel geld is weggegooid, dat veel beter in het eiland zelf had kunnen worden geïnvesteerd. Dit falen van het ministerie van Economische Zaken is daar helaas een voorbeeld van."

Van Raak bepleit voor het eiland een plan-B, een plan-Bonaire: "Dit eiland is onderdeel van Nederland, dat geeft ons een bijzondere verantwoordelijkheid. Eerst moeten we de armoede op Bonaire aanpakken en de voorzieningen beter organiseren. Daarna moeten we ophouden met het maken van regels en het sturen van ambtenaren, maar de bewoners op het eiland vooral praktische hulp bieden voor het oplossen van praktische problemen."

Tip: gebruik de pijltjestoetsen om snel tussen artikelen te bladeren.
blog comments powered by Disqus
Terug naar boven